Politika Udarno Vijesti

Dodik: RS ni po koju cijenu neće odustati od referenduma

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da RS ni po koju cijenu neće odustati od referenduma o zakonima koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, ali da, pod određenim uslovima, postoji spremnost na odlaganje.

Dodik je, gostujući u “Utisku nedelje” na TV B92, izrazio spremnost da referendum bude odložen do jeseni, ali ne duže od 90 dana, ukoliko iz Brisela stigne inicijativa da se reformišu sud i tužilaštvo BIH.

Predsjednik manjeg bh. entiteta je izrazio uvjerenje da Savjet bezbjednosti UN danas neće usvojiti Inzkov izvještaj, u kojem se referendum u RS o državnom pravosuđu karakteriše kao napad na Dejtonski mirovni sporazum i dostignuća od njegovog potpisivanja.

On je kazao da bi volio da u RS dođe visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, ali da o njenoj posjeti nije dobio obaveštenje i složio se sa izjavom predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza, koji je rekao da EU želi jednu adresu u BiH, ali “da to ne znači transfer nadležnosti već koordinaciju”.

Ističući da visoki predstavnik nema ovlaštenja da ga smjeni sa položaja, Dodik je naglasio da tu smjenu, ako do nje dođe, neće prihvatiti.

Ukoliko Inzko donese odluku da se referendum ne raspiše, Dodik je rekao da to neće biti objavljeno u Službenom glasniku RS, a da će se zatim iznijeti pred parlament, gdje, s obzirom na kompaktnu većinu, “očekuje da bi takav zahtjev bio odbačen”.

On je naglasio da “referendum predstavlja demokratsko pravo koje ćemo ratnički braniti i nećemo dozvoliti da pokleknemo pred prijetnjama”.

Predsjednik RS je rekao da Inzko podnošenjem ovakvog izvještaja “pokušava da se vrati na političku scenu”, da je “neodgovoran tip i da nema autoritet”, i ponovio je da smatra da “na ovaj način visoki predstavnik pokušava da izmanipuliše međunarodnu zajednicu, praveći utisak u javnosti da ima njenu podršku”.

Komentarišući nedavnu izjavu bivšeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna o mogućnosti upotrebe vojne sile u RS, Dodik je rekao da Ešdaun “nema potencijal za sukob u BiH”, ističući da je činjenica da u BiH djeluje misija NATO, i da, “ako NATO želi destabilizaciju i sukob, toga će biti”, prenosi ljiljan.

 

informer.ba