Izdvojeno Politika Vijesti

Dodik: Sarajevski političari i dalje mogu “praviti šegu”, ali Vijeće ministara možemo imati za 72 sata

Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik smatra da Predsjedništvo BiH ne bi trebalo više da se bavi nominovanjem kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH dok se ne dobije potrebna poslanička većina u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Dodik je naglasio da se mandatar može predlagati kada se stekne propisana većina u parlamentu, ističući da kandidat Slavo Kukić nema potrebnu većinu, a da se to “znalo od samog početka”.

Primarno je da se obezbijedi poštivanje dejtonske strukture, koja podrazumijeva da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda i da moramo da afirmišemo ono što je predstavljanje, a u svakoj demokratskoj strukturi predstavljanje znači legitimitet i 50 plus jedan glas“, rekao je Dodik.

Lider SNSD-a naglasio je da u rotacijama, koje je, kako on tvrdi, predvidio Dejton, mjesto predsjedavajućeg sada “pripada legitimnim političkim predstavnicima Hrvata” – u ovom slučaju dva HDZ-a, te dva dodatna ministarska mjesta, dok RS, kao konstruktivnom dijelu BiH pripadaju četiri ministarska mjesta.

Mi isključivo tražimo mjesto ministra inostranih poslova, a o ostalom se možemo dogovoriti”, istakao je Dodik, napominjući da “ako neko želi Vijeće ministara BiH – može ga imati za 72 sata, a ako neko želi da ‘pravi šegu’, kao što to, kako on kaže, ‘rade sarajevski političari, može da nastavi‘”.

 

Srna/Informer.ba