Politika Udarno Vijesti

Dodik: Sarajevski sastanak će uspjeti ako RS dobije ono što joj Ustavom pripada

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da dogovor političkih lidera u Sarajevu 28. decembra može biti postignut ako RS dobije ono što joj Ustavom pripada – četiri ministarska mjesta, u okviru kojih mjesto ministra vanjskih poslova.

Dodik je rekao da će otići na sastanak u Sarajevo iako atmosfera koju je napravila Islamska vjerska zajednica raznim etiketiranjima ne doprinosi normalnoj političkoj atmosferi u BiH.

On je istakao da ni on niti lider SDS-a Mladen Bosić nemaju prava na to da daju ili oskrnave ono što Ustavom pripada RS, a to znači četiri ministarska mjesta.

“Ako to može, mi ćemo napraviti dogovor, a ako ne, mi sigurno nećemo prekršiti Ustav, odnosno Zakon o Vijeću ministara koji je neko nametnuo, jer taj zakon nije postojao ranije. U njemu piše da dvije trećine ministara mora da bude iz Federacije, ostalo iz RS, znači šest iz Federacije, a četiri iz Republike Srpske”, rekao je Dodik novinarimau Bijeljini.

On je naglasio da nema nijednog razloga da RS ustupi jedno mjesto, što mora svima da bude jasno.

“Ranije je to moglo da se objasni činjenicom da je iz RS bilo političkih predstavnika Bošnjaka u parlamentu, koji su u suštini radili protiv Republike Srpske svo vrijeme. Danas nema nijednog poslanika Bošnjaka iz RS i tamo su svi Srbi. Nema nijednog razloga da mi damo to jedno mjesto i to mora svima da bude jasno. Razne spekulacije da smo prihvatili tri mjesta nisu tačne, jer se radilo o nekim modalitetima, a za to se moraju dati debele koncesije”,
istakao je Dodik.

On je dodao da predstavnici RS na traže ništa izvan sistema, ali da ne žele dati ono što ne moraju.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić zakazao je za srijedu, 28. decembar, u Sarajevu novi sastanak lidera šest stranaka. Tihić je rekao da je unazad nekoliko dana obavljeno niz bilateralnih susreta i razgovora između šest lidera političkih stranaka i da smatra da postoji osnova da bude zakazan novi sastanak.

 

Srna/Informer.ba