BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Dodik: Sastat ću se s Čovićem u zraku, zajedno putujemo avionom

Lider SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da će se danas sastati s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, ali nije precizirao mjesto i vrijeme sastanka koji bi trebalo da se odnosi na formiranje novog Vijeća ministara BiH.

Više kroz smijeh i šalu, ali prilično tajanstveno, Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da će sastanak biti u „zraku“ te da “putuju zajedno u avionu pa će pričati“.

Dodik kaže, da osim tog razgovora, nema nijedan drugi inicirani sastanak s nekim o bh. predstavnika stranaka u BiH, te time, kako kaže, želi da opovrgne spekulacije koje se mogu čuti o navodnim sastanicima.

I ministru vanjskih poslova Srbije Vuku Jeremiću je tokom današnjeg sastanka u Banjoj Luci ponovio da će se odazvati razgovorima o formiranju Vijeća ministara, ali da ih on neće inicirati jer ni ranije mu se nisu odazvali predstavnici SDP-a i SDA.

Spreman sam da razgovoram s bilo kim o tome, ali nisam da preuzmem vodstvo, jer nije prepoznata dobra volja koju sam pokazao“, kazao je predsjednik SNSD-a.

Također je ponovio da je za njega neprihvatljivo međunarodno mješanje u tim razgovorima, a posebno OHR-a, koje je optužio da su se “miješanjem u formiranje Vlade FBiH diskreditirali i ne mogu da budu institucija koja će okupiti bh. političke lidere“.

BiH može, još jednom je ponovio, da ima samo Vijeće ministara BiH, a nikako državnu vladu.

Za BiH je još jednom iznio tvrdnju “kako šteti RS-u u okviru nje”, koju je danas procijenio i na milijardu maraka, te ponovio optužbe kako je FBiH „ukrala RS-u novac od PDV-a“.

 

Fena/Informer.ba