Izdvojeno Politika Vijesti

Dodik: SDP i SDA krenuli u čišćenje “nepodobnih” kadrova u BiH

Predsjednik Republike Srpskei Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik rekao je da suspenzija glavnog tužioca BiH Milorada Barašina nije bila potrebna i da je to ujdurma koja ide daleko šire, odnosno da su SDP BiH i SDA krenuli u “čišćenje” svih nepodobnih u BiH.

Prvo su to uradili sa Hrvatima, pa sad, pošto ne mogu kolektivno sa Srbima, pokušavaju pojedinačno. Nastoje da se RS prikaže kao problem, a ne oni“, rekao je Dodik novinarima na Mrakovici.

Prema njegovim riječima, SDP BiH i SDA, bez obzira što nemaju većinu za sastav Savjeta ministara BiH, uporno istrajavaju kako bi izazvali svijet da kaže da ima neka većina od 22, a ne postavlja se pitanje otkud 22 Bošnjaka od 42 mandata.

Ako mi pristanemo na tom planu išta razvijati, mi pristajemo na majorizaciju. Ako se i dalje nastoji urušiti entitetsko glasanje kao mehanizam zaštite, od ove zemlje nema ništa. To je tema koja ne smije doći na dnevni red. Entitetsko glasanje će ostati, a ako ne ostane, onda nema ni BiH“, poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Barašin je prošao različite periode, gdje je bio predstavljan kao junak i gdje je bio miljenik federalnih medija.

Vidjelo se da su ti mediji i napravili aferu oko svega toga. U svakom slučaju, tamo nije lako raditi“, zaključio je Dodik.

Glavni tužilac BiH Milorad Barašin suspendovan je u petak sa dužnosti po odluci disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Barašin je u federalnim medijima dovođen je u vezu sa licima za koje se sumnja da su krijumčarili oružje iz BiH u zemlje koje su pod embargom Ujedinjenih nacija.

 

Srna/Informer.ba