Izdvojeno Politika Vijesti

Dodik: SDP želi promijeniti karakter BiH

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da SDP i politički bošnjački establišment nastoje da promijene karakter BiH i njeno ustavno obilježje kao državne zajednice sastavljene od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Dva entiteta i tri konstitutivna naroda su suština svake odluke u BiH i ako nema njihovih valjanih predstavnika onda dovodite u pitanje ustavni legitimitet bilo koje institucije“, rekao je Dodik danas Srni u Ugljeviku.

On je naveo da političku reprezentativnost svuda u demokratskom svijetu možete da obezbijedite sa 50 posto plus jedan glas određenog naroda, a u SDP-u to žele da promijene i hoće da se predstave kao predstavnici svih građana.

Ako pristanemo da promovišemo princip da se pripada narodu, a ne predstavlja narod, onda smo sebi potpisali mogućnost da se jednog dana pojavi slična situacija“, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je vlast u BiH moguće formirati na osnovu dva koncepta: Jedan je onaj koji želi da promijeni način odlučivanja i sisteme u BiH, a koji predvodi SDP i politički bošnjački establišment, dok drugi zastupaju predstavnici RS, a to je očuvanje dejtonskih vrijednosti, poštivanje dva entiteta i tri konstitutivna naroda, što je princip rotacije i princip ravnopravne zastupljenosti na određenim pozicijama.

Dodik je pojasnio da to podrazumijeva da u vlasti budu predstavnici izabrani voljom naroda, a ne pripadnici jednog naroda. Prenosi Srna.

 

Informer.ba