Izdvojeno Politika Vijesti

Dodik se žalio Vijeću sigurnosti UN-a: Inzko vas dovodi u zabludu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obavijestio je danas Vijeće sigurnosti UN-a da je cilj izvještaja visokog predstavnika Valentina Inzka o stanju u BiH da se se održi predstava o neophodnosti prisustva visokog predstavnika u svim pitanjima od značaja u BiH, bilo da se ona tiču primjene Dejtonskog sporazuma ili je riječ o tekući pitanjima od isključivo lokalnog značaja i u potpunosti u nadležnosti domaćih struktura.

“Zbog toga u Izvještaju visokog predstavnika možete naći referencu na gotovo svako pitanje koje je aktuelno u BiH, naravno viđenu očima samo jedne strane, napisanu potpuno pristrasno i sa ciljem da dovede u zabludu”, navodi se u Dodikovom pismu, u koje je Srna imala uvid.

Osvrćući se na neke od aspekata koje u svom izvještaju tretira Valentin Inzko, Dodik navodi da je dosljednost visokog predstavnika u paušalnom i neargumentovanom optuživanju RS za navodno postupanje mimo Dejtonskog sporazuma.

“Kao i u prošlom izvještaju, visoki predstavnik ne nudi ni jedan konkretan primjer kršenja Dejtonskog sporazuma, ali ga to ne sprječava da te teške optužbe iznese na više mjesta u svom izvještaju”, ističe se u pismu i dodaje da je visoki predstavnik tumač aneksa 10 Dejtonskog sporazuma, ali da mu čak ni ta uloga mu ne omogućuje da lakonski izriče optužbe, a da pri tome ne daje konkretne reference.

Dodik navodi RS je jedan od dva entiteta u BiH i potpisnik svih aneksa Općeg okvirnog sporazuma za mir (Dejtonski sporazum) koji su sastavni dijelovi međunarodnog ugovora kojima se regulišu pitanja funkcionisanja institucija BiH. Kao njihov potpisnik RS je i subjekt međunarodnog prava.

“Kao i uvijek, visoki predstavnik računa da će VSUN nekritički prihvatiti njegove ocjene, a da naši stavovi nemaju ni približnu težinu niti snagu”, navodi se u pismu predsjedika RS VSUN-a.

Srna/Informer.ba