BiH Izdvojeno Vijesti

Dodik: Srbi koji žele da odu s Kosova dobrodošli su u RS, daćemo im besplatno zemljište

Međunarodni faktor ima ponižavajući odnos prema legitimnim zahtjevima Srba u svim srpskim zemljama i to je proces koji traje godinama, a kosovska kriza samo je nastavak takvog stava mnogih na Zapadu prema srpskom nacionalnom interesu.

Poručio je ovo Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (RS), u razgovoru za srbijanski list “Danas”, nakon što završava višednevnu posjetu Washingtonu gdje se, između ostalih, sastao sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Philipom Reekerom i predstavnicima srpsko-američkih udruženja i Srpske pravoslavne crkve.

Na šta mislite kada kažete “srpske zemlje”?

Pa, tamo gdje žive Srbi. Dakle, Srbija, Republika Srpska i Kosovo. Podržavam Srbe sa sjevera Kosova, jer je njihova borba pravedna. Amerika i EU ponižavaju i njihovu borbu i njihove zahteve”.

 Kako zapravo podržavate Srbe sa sjevera Kosova?

Koristim svaku priliku i način da ih podržim. Oni su pronašli originalan način da se bore za svoja prava i ja to pozdravljam“.

 Da li im pomažete i na terenu, imate li neposredan kontakt s njihovim predstavnicima na barikadama?

Kada su počele blokade i postavljanje barikada, u Banjaluci su bili predsednici opština sa sjevera Kosova i upoznali nas s detaljima u vezi sa aktuelnom krizom. Prenijeli su nam njihove stavove i ja sam se saglasio da su im zahtjevi legitimni i pozvao ih da istraju u borbi. Potom je moj zamenik Emil Vlajki bio na sjeveru KiM i upoznao se sa situacijom na terenu“.

 Da li ste konkretno pomagali u vezi sa barikadama?

Mi sa predstavnicima Srba razgovaramo i dajemo im otvorenu podršku. To je naša uloga“.

 Predsjednik Srbije Boris Tadić ih je ipak pozvao da propuste KFOR i EULEX kroz barikade, pod uslovom da ne prevoze kosovske carinike?

Nisam upoznat sa najnovijim dešavanjima, ali, podržavam i kosovske Srbe i politiku države Srbije, naravno. U Americi sam već neko vrijeme, pa nisam bio u prilici da pažljivo pratim najnovija dešavanja. Ovde iznosim svoje principijelne stavove“.

 Šta bi, prema vašem mišljenju, Beograd trebalo da poruči Srbima sa sjevera Kosova?

Ne samo Beograd, već i Banjaluka, bi trebalo da pozovu sve Srbe sa sjevera, ali i sa juga Kosova, koji žele da se isele da dođu u Srbiju i RS gdje će im biti omogućeno besplatno zemljište“.

 Da li to znači da podstičete preseljenje stanovništva? Kakvu poruku time šaljete Srbima koji ne žele da napuste Kosovo?

Secesija Kosova se dogodila pod parolom nemogućeg multietničkog suživota. Srbe sa Kosova niko nije pitao u vezi s tom secesijom, kao što nisu pitani ni Srbi u BiH prilikom secesije te države iz SFRJ“.

 

Danas/Informer.ba

 

1 Comment

Kliknite ovdje da biste objavili komentar
  • Gdine Dodik, ako bi Srbi s Kosova trebali seliti jer nisu zeljeli secesiju, onda bi Vasom logikom i Srbi iz RSa trebali seliti. Najbolje da se odsele u Srbiju svi Srbi i svi sretni, a mirna Bosna. Lijep pozdrav :)))