BiH Izdvojeno Vijesti

Dodik traži obustavu istrage protiv “Nezavisnih novina”

Predsjednik Republike Srpske  Milorad Dodik smatra da pokretanje istrage protiv “Nezavisnih novina”, od Tužilaštva BiH, zbog objavljivanja 5.000 “nelegalno prisluškivanih brojeva telefona”, a posebno saopćenje Obavještajno-sigurnosne agencije BiH(OSA), da se ovim vodi “pritivustavna i antidržavna medijska kampanja“, predstavlja “najozbiljniju prijetnju razvoju demokratije i gušenje slobode medija”.

U pisanoj izjavi Dodik navodii da obavještajna služba BiH za svoj rad, kao i sve druge institucije, mora da odgovara javnosti, te da u slučaju zloupotreba ovlašćenja, nelegalnih aktivnosti ili zastrašivanja, rukovodioci ove službe, kao svuda u svijetu, moraju da ponesu odgovornost i budu sankcionirani.

Samo u ovoj, i ovakvoj državi, moglo se dogoditi da se obrnu teze i da ne odgovaraju oni, koji su, bez naloga sudova, prisluškivali 5.000 telefonskih brojeva, nego da istragu pokreću protiv medija koji je razotkrio tu aferu”, tvrdi entitetski predsjednik.

Dalje dodaje da, “optužbe OSA-e da mediji vode protivustavnu i antidržavnu kampanju” predstavlja “direktno zastrašivanje medija”.

Kao predsjednik RS-a inicirat će, navodi, da kontrolni organi ispitaju zakonit rad OSA-e i ostalih policijskih agencija, koje su se, prema novodima medija, bavile nezakonitim prisluškivanjem građana.

“Tužilaštvo BiH treba da obustavi istragu protiv urednika ‘Nezavisnih novina’ i da se fokusira na utvrđivanje ko je odobrio nelegalno prisluškivanje građana, gdje su završavali ti izvještaji, i pokrene zakonom predviđene mjere da se u budućnosti spriječe takve zloupotrebe“, ustvrdio je Milorad Dodik.

 

Fena/Informer.ba