Politika Udarno Vijesti

Dodik traži prekid štrajka mašinovođa, nanesena ogromna šteta

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik reterirao je u stavu da mašinovođama Željeznica RS-a treba uručiti otkaze.

Dodik danas tvrdi da on nije referent i da ne može tražiti otkaze, iako je u petak zaprijetio da će to uraditi ukoliko mašinovođe danas ne pokrenu vozove.

On smatra da se stanje u ŽRS-u mora odmah riješiti tako što će svi obavljati svoje poslove.

“Vjerovatno i mašinovođe imaju pravo u određenim traženjima, ali se to ne može tražiti u ovim uslovima”
, ustvrdio je Dodik i dodao da se prije toga mora početi s radom, a onda je i on spreman da se razgovara o problemima zbog kojih su mašinovođe ŽRS-a 10.oktobra obustavile rad tražeći isplatu razlike u plaći.

Šteta u tom preduzeću je ogromna, tvrdi Dodik i iznosi stav kako “ŽRS nikada nisu poslovale pozitivne, već se njihovi gubici morali pokrivati iz budžeta”.

I predsjednik Vlade RS-a Aleksandar Džombić tvrdi da se on ne bavi otkazima u ŽRS-u, ali da ima informaciju da će disciplinska komisija u tom preduzeću donijeti “adekvatne” odluke.

“Ukoliko je neko zaslužio otkaz, vjerovatno će i biti predloženo da dobije otkaz”, rekao je Džombić.

On tvrdi da još nije procjenjena šteta nastala zbog obustave rada u Željeznicama RS, ali da će se nakon te procjene utvrditi ko je doprinjeo tim štetama i na koji način će ih nadoknaditi.