Politika Udarno Vijesti

Dodik: Tražićemo izbacivanje stranih tužilaca iz zemlje

”Za Republiku Srpsku nije prihvatljiva obustava istrage protiv 14 lica u slučaju “Dobrovoljačka” i drugih slučajeva u kojima je vidljivo odugovlačenje procesuiranja zločina nad Srbima i preduzeće pravne mjere, uložiti žalbu na ovakav ishod događaja, te tražiti izuzeće stranih tužilaca i njihovo izbacivanje iz zemlje’‘, izjavio je predsjednik RS Milorad Dodik.

“Uvijek ćemo afirmisati pravo da održimo referendum o pitanju Suda i Tužilaštva BiH, a vrijeme za njegovo održavanje mora biti pažljivo odabrano. Ostavićemo mogućnost da se nastavi strukturalni dijalog i ukoliko on ne da odgovore na pitanja o ustavnosti ovih institucija, referendum nam uvijek stoji na raspolaganju. Od njega nikada nismo ni odustali”, istakao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je na konferenciji za novinare u Banjaluci istakao da je riječ o sinhronizovanoj akciji stranog faktora i bošnjačkih političara.

“Ranije smo se borili protiv toga da strane sudije budu u Sudu i Tužilaštvu BiH, i glasali smo protiv toga da oni ostanu, a ostali su po nalogu visokog predstavnika i on snosi potpunu odgovornost za razvoj dalje situacije“, naglasio je Dodik.

On je poručio da će Republika Srpska ostati istrajna i uporna u odluci ukidanja Suda i Tužilaštva BiH, te da će sutra o tome razgovarati i sa predstavnicima SDS-a, kako bi razmijenili stavove.

Dodik je istakao da je odluka u vezi sa “Dobrovoljačkom” dokaz ranijih tvrdnji da su Sud i Tužilaštvo BiH nametnute institucije koje nemaju ustavnu osnovu, bez obzira na sumnjivo pribavljeno mišljenje Ustavnog suda, koje je bilo pod uticajem stranaca. To mišljenje, podsjetio je on, obezbijeđeno je preglasavanjem kada su trojica stranih i dvojica bošnjačkih sudija glasali za, a dvojica srpskih i dvojica hrvatskih sudija bila protiv.

Predsjednik Srpske je istakao da neće odustati od slučaja “Dobrovoljačka”, te dodao da pravda mora biti zadovoljena.

Dodik je izrazio sumnju da su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i ostali, u dogovoru sa tužiocem, naprasno prekinuli dogovor o sporazumu sa Tužilaštvom za ratne zločine Srbije, te da su na taj način stvoreni uslovi da se dođe do ovako sramne optužnice.

“Čini se sve kako bi se izbjegla odgovornost. Sve je tendenciozno i Sud i Tužilaštvo BiH nikada neće dobiti našu podršku. Tražimo da se ukinu i da prestanu da funkcionišu i da se odgovornost za ispitivanje zločina prebaci na Haški tribunal i lokalne sudove”, istakao je Dodik.

“Sud i Tužilaštvo BiH su mjesto kolektivne osude Srba. Mnogo je tu sumnjivih stvari, od toga da je Ganić pozvan na saslušanje tek nakon Londona, kada se više nije moglo izbjeći, a sumnjivo je i naprasno sklanjanje (glavnog tužioca BiH) Milorada Barašina, koji je prošle godine najavio da će objaviti optužnicu za `Dobrovoljačku`. On je smijenjen kako bi se omogućila promjena poslovnika i uradilo ovo što je urađeno“.

 

Srna/Informer.ba