Politika Udarno Vijesti

Dodik tuži Valentina Inzka pred austrijskim sudom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik planira da podnese krivičnu prijavu u Austriji protiv visokog predstavnika međunarodne zajednice Valentina Inzka kada mu istekne mandat u BiH.

“Valentin Inzko je već odavno trebalo da se `vrati kući`. Nadam se da mu je kod kuće ljepše nego u BiH. Ne vjerujem da je on loš čovjek, ali je loš visoki predstavnik. On je nametao zakone”, rekao je Dodik za bečki dnevnik “Prese”.

Odgovarajući na pitanje pred kojim će sudovima podnijeti tužbu protiv međunarodnih predstavnika, Dodik je objasnio da se time bave advokati.

“Dokumentujemo detaljno svako kršenje. Ono što su radili visoki predstavnici u suprotnosti je sa Dejtonom. Oni su smjenjivali demokratski izabrane predstavnike, a za to nisu imali ovlaštenja”, smatra Dodik.

On je ocijenio da su napori međunarodne zajednice da centralizuje BiH doživjeli neuspjeh i da zemlji prijeti opasnost da se raspadne ako se njeni narodi ne dogovore, “što ne bi trebalo da bude tragedija”.

Dodik je rekao da su visoki predstavnici sami izmislili ta posebna ovlaštenja na koja se pozivaju.

“Rješenja moraju biti pronađena unutar BiH uz učešće svih naroda i ne treba nametati rješenja spolja”, poručio je Dodik.

On je istakao da je kancelarija OHR-a trebalo već odavno da bude zatvorena, jer BiH nije potreban visoki predstavnik.

“Najveći doprinos Paddyja Ashdowna bio je da dokaže da BiH ne može da funkcioniše. Zbog toga je morao da primijeni silu i nametne zakone, ali za to nije imao ovlaštenja. On je bio spekulant”, tvrdi Dodik.

Govoreći o predstavništvu Republike Srpske, koje je u četvrtak otvoreno u Beču, Dodik je istakao da RS nije zadovoljna kako njene interese zastupaju diplomatski predstavnici BiH u inostranstvu, jer je jedno vrijeme diplomatska mreža marginalizovala srpski narod.

On je objasnio da predstavništvo Republike Srpske nije nikakva ambasada, već samo privredno i kulturno predstavništvo, dodajući da namjerava da otvara “onoliko predstavništava u Evropi koliko ima država”, a na opasku da to mnogo košta, odgovorio je da “dostojanstvo nema cijenu”.

“Zapad je Srbima u posljednje dvije decenije nanio nepravdu. Oni su nas bezrazložno satanizovali i dalje nas ponižavaju, kako Srbiju, tako i RS”, smatra Dodik.

On kaže da su zapadne sile priznale Kosovo da bi ponizile Srbiju i da nije riječ samo o sjeveru, već o cijeloj pokrajini. Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica primijenila je iste “priče” o sukobljavanju naroda i nemogućnosti zajedničkog života kako na Kosovu, tako i u BiH, ali da, za razliku od Kosova, u BiH “moraju da ćute i dalje žive zajedno”.

Dodik je ponovio da RS ne podržava nezavisnost Kosova i da je Beograd glavni grad za Srbe u BiH.

 

Srna/Informer.ba