Politika Udarno Vijesti

Dodik u Beogradu: Oni što tvrde da sve vehabije nisu teroristi od mene su napravili babarogu

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da ga “ne plaši poziv Islamske zajednice u BiH da mu se uskrati gostoprimstvo u muslimanskim zemljama” i naveo da, nasuprot tome, poglavar IZ u BiH Mustafa ef. Cerić može da dođe u Republiku Srpsku, gdje mu ništa nije zabranjeno”.

Dodik je istakao da uvijek kada Islamska zajednica “izađe iz okvira vjere” to predstavlja opasnost za sve druge na prostoru BiH.

Nemam razloga, niti sam čovjek koji bi se bojao bilo čega. Islamska vjerska zajednica je odavno politička struktura kod Bošnjaka u Sarajevu i to onemogućava funkcionisanje BiH u značajnoj mjeri”, rekao je Dodik medijima iz Republike Srpske u Beogradu.

Dodik  je istakao da će nastaviti da brani interese, prije svega, naroda kojem pripada.

“Politika reisa Cerića sigurno ne može da prođe u Republici Srpskoj. Ja neću da govorim o tome da li bi mogli neke kontramjere da preduzmemo. Reis Cerić može da dođe u Republiku Srpsku. Tamo mu nije ništa zabranjeno“, rekao je Dodik.

Što se tiče njegovih putovanja u muslimanske zemlje, Dodik je rekao da je do sada “boravio samo u Maroku i da se tamo ne slažu sa onim što radi Cerić, koji, po Dodiku, “promoviše vehabizam”.

“Čujem da tvrde kako sve vehabije nisu teroristi, ali je vidljivo da su svi teroristički napadi u posljednje vrijeme u BiH izvele vehabije i mi ne smijemo prema tome da budemo neobazrivi. Moramo da budemo veoma oprezni i ne smijemo da budemo naivni”, rekao je Dodik.

On je naveo da kao predsjednik Republike Srpske, a pogotovo kao čovjek, prije svega Srbin, i kao političar mora da reaguje na “opasne namjere koje su tu očigledne”.

Dodik je rekao da pri tome ima u vidu razne političke izjave u kontinuitetu, koje dolaze od reisa Cerića, koji “pokušava da podrži sve ono što je protivno tradiciji jednog civilnog društva, uređenog na onome za šta se neki u Sarajevu zalažu – multietničnosti”.

Predsjednik RS kaže da, imajući u vidu, prije svega, brojnost muslimana, koji žele da stvore jednu BiH koja će funkcionisati po sistemu “jedan čovjek – jedan glas”, u tome vidi nesumnjivo realizaciju ciljeva “koje je naveo još Alija Izetbegović u svojoj Islamskoj deklaraciji”.

“To je da muslimani na prostoru gdje žive i gdje su manjina treba da budu dobri sa lokalnim okruženjem, a onda kada postanu većina da grade državu sa šerijatskim predznakom i to je nešto što se u BiH apsolutno može da vidi”, pojasnio je Dodik.

Prema njegovim riječima, bez ozbira na nekoliko naivnih stranaca koji u BiH to ignorišu ili ne žele da vide ili nemaju historijski kontekst u kojem bi to mogli da razumiju, “ekspanzija Islamske zajednice kao političke organizacije vidljiva je u posljednje vrijeme zbog nekoliko razloga zato što je i sama BiH u stanju raspada”.

“S druge strane održavaju se izbori u Islamskoj vjerskoj zajednici i tamo je veoma profitabilno i u političkom, ali i izbornom smislu, da se polemiše sa Dodikom. Od mene su uspjeli da naprave kao neku babarogu”, naveo je Dodik.

 

Srna/Informer.ba