Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Dodik: U nemogućnosti formiranja državnih organa BiH će se sama uništiti, baš kao i Jugoslavija

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da je jedini izlaz koji RS vidi kada je riječ o formiranju državne vlasti vraćanje na izvorni Dejton, ako BiH uopšte želi da nastavi da funkcioniše.

“U suprotnom, nemogućnošću da budu formirani glavni organi vlasti BiH će se sama uništiti. Tako je bilo i sa bivšom Jugoslavijom”, rekao je Dodik novinarima prije početka sjednice Glavnog odbora SNSD-a u Laktašima.

On je naglasio da će Bošnjaci, zbog “velike želje da dominiraju u BiH dovesti do toga da država ne može da funkcioniše i da se raspadne”.

Dodik je rekao da je pri formiranju državne vlasti “važno poštivanje balansa i pariteta, a da je sve drugo pokušaj uvođenja nečeg što nije urgentno”.

“Imamo situaciju da su na sceni svi loši recidivi onoga što su uradili visoki predstavnici u BiH. Prije Pedija Ešdauna nije bilo trauma kada je riječ o formiranju Vijeća ministara i to se činilo tehnički tako što Srbi, Bošnjaci i Hrvati predlože svoje predstavnike. Ešdaun je onda prekinuo praksu i ukinuo rotaciju, te uspostavio nova ministarstva, tačnije sedam novih ministarstava. Sada imamo problem i očigledno je da to ne može da funkcioniše“, izjavio je Dodik.

 

Srna/Informer.ba