Politika Vijesti

Dodik u posjeti Izraelu

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodika danas putuje u Izrael, s kojim, kako navodi, taj bh.entitet ima odlične odnose.

Dodik će, kako je najavio, razgovarati i predsjednikom Izraela Shimonom Peresom te ministrima u tamošnjoj vladi.

Teme razgovora Dodika i izraelskih zvaničnika će biti saradnja u oblasti ekonomije, obrazovanja, zdravstva te borba protiv terorizma i saradnja sigurnosnih agencija.

„Duže vrijeme mi imamo odlične odnose. Sastat ću s ministrom vanjskih poslova te još nekim ministrima u Vladi Izraela, a kruna svega će biti moj sastanak s predsjednikom Peresom. U tom pogledu želim da produbim naše odnose, pojačavajući potrebu da konkretnom saradnjom u više oblasti, prije svega ekonomiji, poljoprivredi, turizmu i drugim oblastima, što će svako doprinjeti još većem prijateljstvu RS i Izraela“, rekao je Dodik za Radio RS-a.

On političke odnose RS i Izraela ocjenjuje „odličnim“, a podsjeća i na, kako kaže, dogovorenu saradnju s izraelskim državnim kompanijma, gigantima u oblasti vodoprivrede, u okviru koje definirano usvajanje visokih tehnologija i mreža navodnjavana i prečišćavanja voda.

Savjetnik predsjednika RS i direktor Predstavništva RS u Izraelu Arie Livne smatra da je ova posjeta, za koju navodi da je „od ogromnog značaja“, potvrda dobrom prijateljskog odnosa.

„Ima tu jedna stvar koju trebamo uzeti u obzir. Od toga ne možemo pobjeći. RS nije država. RS je dio BiH, koja je država. U tom kontekstu uspjesi, recimo, posjeta predsjednika RS Izraelu se može računati kao veliki uspjeh, skoro nerazumljiv. To ukazuje na prijateljstvo tih ljudi prema RS. Treba to znati pametno koristiti. Nadam se da će se u budućnosti ti odnosi još poboljšati i da će u okviru toga izraelske firme investirati u RS“, kazao je Livne.

 

Fena/Informer.ba