Izdvojeno Politika Vijesti

Dodik: Ukoliko reis nastavi da se bavi manipulacijama i podmetanjem, mogao bi završiti na političkom smetljištu BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik reagirao je danas na osudu nekih njegovih izjava koje su stigle 12. jula od Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) te ponovio niz optužbi posebno na resiu-l-ulemu Mustafu Cerića

Izuzetno zlonamjerno i klevetničko saopćenje Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske  zajednice u BiH, u kome se traži da se izvinim svim muslimanima svijeta, jer sam, kako navode, u jednom intervjuu, izjavio da im se ne može vjerovati, upravo potvrđuje ispravnost mog uvjerenja.

Iz saopćenja, koje u sebi sadrži mnogo manipulacija i kleveta, može se jasno vidjeti s koliko mržnje i netolerancije rukovodstvo jedne vjerske zajednice pokušava da se, kroz obračun s neposredno izabranim predsjednikom RS-a, obračuna sa cijelom Republikom Srpskom i njenim narodom”, tvrdi Dodik u pismenom reagiranju.

On navodi da optužujući institucije Republike Srpske, za, kako je navedeno u saopćenju IZBiH, „genocid“, a njega kao navodnog „nasljednika genocidne tradicije“njegovih prethodnika, rukovodstvo Islamske  zajednice pokušava da na “perfidan način optuži cijelu RS za zločin počinjen u Srebrenici”.

Upravo je način, na koji je saopćenje sročeno, najbolji pokazatelj, tvrdi Dodik, “gdje stanuje rasizam i šovinizam u BiH”.

Vađenjem iz konteksta jedne rečenice, kako kaže entitetski predsjednik, potpuno zlonamjerno, a kontekst je isključivo političke prirode, i nema nikakve veze s religioznim osjećanjima, Islamska  zajednica, na čelu sa svojim vrhovnim poglavarom reisu-l-ulemom Mustafom Cerićem “potvrđuje da je upravo ona najvažniji politički subjekat kod Bošnjaka u BiH, i da svojim djelovanjem ne doprinosi ni povjerenju, ni pomirenju naroda u BiH”.

Dalje u saopćenju Dodik iznosi niz ličnih optužbi efendiji Ceriću.

“Nikada nisam dovodio u pitanje pravo svih na slobodno ispovijedanje vjere, uz dužno poštovanje religioznih osjećanja svih građana. Međutim, BiH je sekularna država, i nedopustivo je da poglavari vjerskih zajednica iznose političke stavove i političke kvalifikacije, krijući se iza svojih vjernika, što reisu-l-ulema Cerić često čini. Reis Mustafa efendija Cerić svojim izjavama godinama se legitimiše kao politički predstavnik Bošnjaka. Pamtimo dobro poruku da je Bosna zemlja Bošnjaka i da kome se to ne sviđa može da ide iz nje. Nismo zaboravili ni reisov poziv Harisu Silajdžiću da napiše novi ustav BiH bez entiteta, da bi ostao upamćen kao Mehmed Fatih, Gazi Husrev-beg i Alija Izetbegović. Sjećamo se njegovog žala za državom, u kojoj bi se bošnjačkom narodu priznao većinski status. „Kakvog smisla ima demokratija ako ne priznaje pravo većine da kuća ima jednog domaćina“, pitao se reis Cerić.

Upravo zbog ovakvih izjava, koje s vremena na vrijeme ponavljaju ili recikliraju pojedini političari bošnjačkog naroda, mi nemamo pravo na lakovjernost. To što reisu- l- ulema smatra da je Bosna u vlasništvu Bošnjaka, i da druga dva naroda ima da ćute jer su manjina, govori upravo o namjerama da se, kroz igru brojeva, izvrši majorizacija druga dva naroda.

Iz našeg uvjerenja da je BiH država koja nema većinu, ni manjinu, u kojoj su sva tri konstitutivna naroda ravnopravna, rekao sam da mi ne možemo nadglasati muslimane, niti želimo da oni nas mogu nadglasati, i da je nadglasavanje jedne grupe naroda naspram druge, jasan signal da Bosna ne može preživjeti. Negativno istorijsko iskustvo nas opominje da ne smijemo vjerovati u dobre namjere muslimana.

Reisu Ceriću je i više nego jasno da sam upotrijebio termin muslimani, misleći na Bošnjake, jer se i sami među sobom i danas tako zovu, a svi smo ih tako i zvanično i nezvanično zvali decenijama, i da taj termin u kontekstu moje izjave nema apsolutno nikakav religijski prizvuk.

Koliko je zluradosti i loše namjere stalo u samo jedno saopćenje potvrđuje i činjenica da se Cerić sada pokušava sakriti ne samo iza muslimana u BiH već iza cijelog muslimanskog svijeta.

Ukoliko reisu- l- ulema želi da i dalje izdaje naređenja izvršnoj vlasti, što je nedavno činio u Federaciji, uvodi šerijat u BiH i dijeli lekcije političarima koji su neposredno birani na izborima, pozivam ga javno da napusti vjersku funkciju, izađe na izbore, i ako bude izglasan da se bavi poltikom. U suprotnom, ovakvo njegovo djelovanje s pozicije vrhovnog poglava jedne vjerske zajednice doprinosi destabilizaciji BiH i podrivanju krhkog povjerenja među etničkim i vjerskim zajedicama koje ovdje žive.

Ukoliko želi da nastavi da se bavi manipulacijama i podmetanjem preporučujem mu da se ne bavi ni politikom. Da ne bi brzo završio na političkom smetljištu BiH”, naveo je Dodik.

 

Fena/Informer.ba