Politika Udarno Vijesti

Dodik ”upozorava” ambasadore da 25. novembar nije Dan državnosti BiH

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik uputio je pismo stranim ambasadorima u BiH u kojem ih “upozorava” da se i ove godine najavljuje obilježavanje 25. novembra kao „Dana državnosti BiH“ te da se taj dan ne može slaviti na nivou institucija BiH, jer se “radi o očiglednom kršenju važećih propisa i ignorisanju Ustava BiH koji je dio međunarodnog ugovora”. 

Dodik navodi da je “činjenica da ovaj dan ne postoji ni u jednom zakoni niti u zvaničnom aktu BiH te da kao takav on ne može biti obilježavan kao praznik na nivou institucija BiH”. 

‘Ovaj datum je, smatra entitetski predsjednik, određen kao praznik u Zakonu o praznicima koji je Federacija BiH preuzela od ratne  „Republike BiH“, i ne sporimo pravo da se na teritoriji Federacije BiH taj zakon primjenjuje i poštuje’.

“Međutim, notorna je činjenica da institucije BiH, odnosno Parlamentarna skupština BiH, niti su preuzele pomenuti zakon niti su usvojile novi koji bi tretirao 25. novembar kao praznik, prema tome ovaj datum de jure nije praznik koji se obilježava na nivou institucija BiH, niti je praznik BiH nastale međunarodnim ugovorom”, navodi Dodik.

Da je tako, obrazlaže on, svjedoči i činjenica da je Federacija BiH preuzela pomenuti zakon i tako omogućila njegovu primjenu nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma i stupanja na snagu novog Ustava BiH, jer bez toga čina ovaj zakon se ne bi primjenjivao ni u Federaciji BiH.

“Smatramo da je krajnje vrijeme da se prestane s praksom grubog ignorisanja stvarnosti i postojećeg pravnog okvira, te s još grubljim i neukusnijim prisvajanjem zajedničkih tekovina antifašističke borbe naroda bivše Jugoslavije”, navodi entitetski predsjednik i dodaje da niko nema pravo da to čini, “a pogotovo ne na štrb i protivno volji srpskog naroda koji je u pomenutoj antifašističkoj borbi dao ubjedljivo najveći doprinos i podnio najveće žrtve”. 

On još ističe i da “ono što je početkom 1995. godine proglašeno ‘Danom državnosti BiH’ odnosilo se samo na dio teritorije koju je kontrolisala ‘Armija BiH’, pa ne može biti propis koji je važio za cijelu BiH”.

“Volja dva člana Predsjedništva BiH da organizuju prijeme ovim povodom, kao ni prisustvo onih koji se njihovom pozivu odazovu, ne može promijeniti ove činjenice niti 25. novembar proizvesti u praznik BiH. U interesu stvaranja tolerantnije atmosfere i izgradnje pretpostavki za bolje razumijevanje među narodima u BiH smatram da treba odmah prestati s praksom nametanja i naturanja, pogotovo onog koje nema ni pravno ni istorijsko utemeljenje.

Riječ je isključivo o zloupotrebi i pokušaju manipulacije kojom se taj datum prikazuje kao praznik države u kojoj ste akreditovani kao diplomatski predstavnici, a sa ciljem nastavka dominacije političke volje jednog nad druga dva naroda u BiH”, tvrdi entitetski predsjednik.

 

Fena/Informer.ba