Politika Udarno Vijesti

Dodik u Vašingtonu: Pitanja u BiH rješavati domaćim snagama

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik poručio je američkim zvaničnicima u Vašingtonu da je RS još prije godinu dana bila spremna na formiranje Savjeta ministara BiH i da ne snosi odgovornost za njegovo neformiranje.

Dodik je u jučerašnjim odvojenim susretima sa predstavnicima Savjeta za nacionalnu bezbjednost SAD i senatorkom Džejn Šahin (Jeanne Shaheen) naglasio da ovo pitanje treba da bude riješeno dogovorom domaćih političara, u skladu sa Ustavom, bez nametanja rješenja sa strane.

Tokom sastanaka bilo je riječi o trenutnoj političkoj situaciji u RS, evropskoj perspektivi i odnosima u BiH, sa posebnim osvrtom na proces formiranja vlasti na nivou BiH, saopšteno je iz kabineta predsjednika RS.

Dodik je naglasio da je politička, ekonomska i bezbjednosna situacija u RS stabilna.

On je informisao sagovornike o odnosima RS i BiH sa susjednim državama i perspektivama regionalne saradnje, naglasivši da RS nastoji da doprinese miru i stabilnosti u ovom dijelu Evrope.

Dodik je ponovio da pitanje Kosova treba da bude riješeno kroz dijalog Srbije i predstavnika kosovskih Albanaca i da RS ne može dati saglasnost za priznavanje Kosova.

On je učestvovao i u radu okruglog stola koji je održan na Univerzitetu Džons Hopkins (Johns Hopkins University), tokom kojeg je izložio poziciju RS i objasnio situaciju i ukupne odnose u BiH od 1991. godine do danas.

 

Onasa/Informer.ba