Politika Udarno Vijesti

Dodik: Vjerujem da Lagumdžija „ima širinu“ da uvaži stavove drugih

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik vjeruje da lider SDPBiH Zlatko Lagumdžija „ima širinu“ da može da prihvati usaglašene stavove na funkciji šefa bh. diplomatije, ukoliko bude izabran.

Dodik, koji je u proteklom periodu tvrdio da to mjesto pripada strankama iz RS, očekuje da Lagumdžija, ako bude imemovan za ministra vanjskih poslova, „uvažava realnost i stavove drugih“. 

„Ukoliko bude stranački ministar, sam će sebe veoma brzo izolovati i bit će beznačajan“, naveo je Dodik.

Narednih dana trebalo bi da se okončaju dogovori SNSD-a i SDS-a o raspodjeli funkcija u novom Vijeću ministara BiH te u agencijama koje su pripale tim stranakama u raspodjeli mjesta na državnom nivou.

Prema nekim nepotvrđenim najavama, na mjesto ministra finansija trebalo bi da SNSD predloži Nikolu Špirića, a pominje se da bi SDS u resor vanjske trgovine i ekonomske trgovine trebalo da kandidira Mirka Šarovića, dok bi Sredoje Nović iz SNSD-a trebalo da ostane na mjestu ministra civilnih poslova.

Za zamjenika ministra odbrane SDS bi mogao da predloži Mirka Okolića, Ana Trišić-Babić iz SNSD-a ostala bi na funkciji zamjenice šefa bh. diplomatije, SDS-ovka Radmila Mitrović bi mogla biti predložena za zamjenicu ministra ljudskih prava i izbjeglica BiH, dok ostaje još dogovor o mjestu zamjenika ministra pravde.

Potpredsjednik SNSD-a Igor Padojičić potvrdio je danas da dogovor o raspodjeli funkcija između SNSD-a i SDS-a nije do detalja još zavšen, te podsjetio da dogovor postoji u načelu i poznat je još od ranije, pri čemu dva ministarstva pripadaju SNSD-u, a jedno SDS-u.

Fena/Informer.ba