Politika Udarno Vijesti

Dodik: Vraćanje izvornom Dejtonu, a ne izgradnja novog ustavnog poretka

Predsjednik RS Milorad Dodik razgovarao je u Njujorku s Džejmsom Harmonom, predstavnikom SAD-a u novoformiranom Visokom komitetu grupe G-20, za podršku i upravljanje fondovima zemalja u razvoju, prevenstveno infrastrukture.

“Tokom sastanka razgovarano je o mogućnostima podrške i korištenja tih fondova za Republiku Srpsku, koji će biti dostupni naredne godine”, saopćeno je iz kabineta entitetskog predsjednika.

Dodaje se i da je Dodik organizirao i radnu večeru za predstavnike poslovne zajednice i potencijane investitore o temi „Republika Srpska – vodeći regionalni pokretač razvoja“, na kojoj je upoznao sagovornike o poslovnom ambijentu u RS-u, naglasivši da je on povoljan za strana ulaganja i da u RS-u postoji politička stabilnost koja je uvjet za strane investicije.

Naglasio je da “RS raspolaže značajnim energetskim potencijalima zbog velikog prirodnog bogatstva rude i vodenih tokova”.

Tokom sastanka s predstavnicima akademske zajednice, kojem su prisustvovali i profesori s elitnih njujorških univerziteta, kao i predstavnici medija, predsjednik Dodik je govorio o temi „Republika Srpska i BiH, 15 godina nakon Dejtona“.

“Predsjednik RS-a naglasio je važnost poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, čija je potpisnica i RS, dodajući da to je istorijski dokument u BiH, ali i jedan od bazičnih dokumenata naše političke istorije i budućnosti”, naveo je on i ukazao “na devijacije Dejtonskog mirovnog sporazuma, koje se ogledaju u nametanju zakona od visokih predstavnika i uspostavljanju institucija na nivou BiH, za koje ne postoji ustavni osnov”.

Kazao je da je interes RS-a “vraćanje izvornom Dejtonu, očuvanje autonomije i statusa RS-a, a ne izgradnja novog ustavnog poretka”, stoji u saopćenju.

 

Fena/Informer.ba