BiH Udarno Vijesti

Dodik za miting podrške Mladiću

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik saopćio je danas da podržava pravo boraca i građana RS-a da izraze svoj stav povodom hapšenja Ratka Mladića i izrazio uvjerenje da će sva okupljanja proteći mirno i dostojanstveno, bez najmanjeg incidenta.

U pisanoj izjavi Dodik navodi da „Vojska RS-a predstavljala je izraz volje srpskog naroda u BiH za opstankom i odbranom svojih ognjišta i prava“.

Kao predsjednik Republike Srpske će, tvrdi, uvijek i na svakom mjestu „čuvati ugled i dostojanstvo Vojske RS-a, kao časne vojne formacije od najvećeg značaja za očuvanje srpskog naroda u BiH za vrijeme odbrambenootadžbinskog rata“.

Podsjeća na, kako se navodi, poznati i dosljedan stav da svako ko je odgovoran za ratne zločine mora pred sudom da odgovara i na taj način dokaže svoju ličnu nevinost ili krivicu, i odlučno „odbacuje svaki pokušaj nametanja kolektivne krivice“.

Dodik je naveo da, “umjesto što u Sarajevu likuju zbog hapšenja Ratka Mladića, bilo bi mnogo primjerenije da daju odgovor na brojna zvjerstva nad Srbima za koja niko nije odgovarao, a čije protagoniste bošnjački političari tretiraju kao najzaslužnije građane“.

Najavljuje i da će RS, u skladu sa zaključkom Narodne skupštine RS-a, formirati fond za pružanje pravne pomoći osobama koje su optužene u Haškom sudu, a od Vlade RS-a traži da hitno obavi neophodne procedure da bi taj fond bio formiran.

 

Fena/Informer.ba