Politika Udarno Vijesti

Dodik: Za RS je od ključne važnosti da Srbija bude najmoćnija zemlja na Balkanu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je za RS od ključne važnosti da Srbija bude najmoćnija zemlja na Balkanu, jer će to ojačati i poziciju RS-a.

“Za nas je bitno da Srbija bude jaka, ne da bismo se konfrontirali sa drugima i jasno nam je da zvanični Beograd mora imati dobre odnose i sa zvaničnim Zagrebom, Sarajevom, Podgoricom i ostalim”, rekao je Dodik novinarima u Banja Luci nakon sastanka sa liderom Srpske napredne stranke  Tomislavom Nikolićem.

On je dodao da je za RS važno i da obezbijedi što širi krug kontakata sa relevantim političkim subjektima u Srbiji, među kojima je i SNS, jer u RS-u postoji i djeluje politička partija koja je njen dio.

Dodik je upoznao Nikolića sa pokušajima razgradnje Dejtonskog sporazuma i tom prilikom istakao da je politika RS poštovanje slova, a ne duha Dejtona, kako su često nametali određeni međunarodni politički faktori i politički krugovi iz Federacije BiH.

“Oni koji su kreirali politiku na bazi duha Dejtona su shvatili da se može raditi jedino na osnovu važećeg ustava”, naglasio je Dodik.

Predsjednik RS je podsjetio da BiH ostaje državna zajednica dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da kao takva mora da bude dovoljno reprezentativna i da odrazi takvu unutrašnju strukturu i da ne može biti nadređena drugim dijelovima koji su konstitutivni.

“Što se tiče same BiH, primarni odnos mora biti na relaciji Srbija-RS i moje mišljenje je da u Srbiji postoji jedno pogrešno shvatanje političkog Sarajeva, koje mora u sebi sadržavati dvije komponente, a to su dva entiteta i tri naroda, a ne politički centar nadređen RS”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da RS želi demokratski razvoj procesa u Srbiji, u kojoj će se sledeće godine održati opšti izbori, naglasivši da će RS poštovati demokratsku volju naroda i da će nastaviti da sarađuje bez obzira koji subjekt osvoji vlast.

“Za RS je danas bitno i da se politička scena oslobodi stereotipa da su različiti politički programi i partije neprijatelji, jer se mora pronaći jedan skup zajedničkih političkih i programskih interesa koji bez obzira na razlike mora da bude poštovan”, rekao je Dodik.

 

Srna/Informer.ba