Izdvojeno Politika Vijesti

Dodik: Zbog Dobrovoljačke nije isključen zastoj u formiranju Vijeća ministara, a ni referendum

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je odluka Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage u predmetu “Dobrovoljačka” stvorila situaciju u kojoj je gotovo izvjestan zastoj u formiranju Vijeća ministara BiH.

Dodik je dodao da se pitanje formiranja Vijeća ministara BiH treba posmatrati kroz prizmu nedavnog događaja, odnosno odluke Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage u predmetu “Dobrovoljačka”, jer je to pitanje vlasti na nivou BiH.

“Takva vrsta odnosa prema zločinu nad Srbima je nedopustiva. To predstavlja još jedan pokušaj stranaca da minimiziraju postupke pravosudnih institucija kroz poruke tipa ‘ne treba se miješati u pravosuđe’. Oni moraju da znaju da je to ipak pravosuđe za koje kažu da je naše i s toga bi mi trebali da se brinemo o tome, a ne oni. Te stvari treba da budu raščićene”, istakao je predsjednik RS.

Pored toga, kaže on, i zastoj u usvajanju budžeta i izvršavanju obaveza prema inostranim dugovima, kao i neka druga pitanja, definitivno dovode u poziciju da je gotovo izvjestan zastoj u formiranju Vijeća ministara

“Naša inicijativa biće usmjerena ka tome da razgovaramo, prije svega, sa našim partnerima u institucijama BiH, a to je SDS. Sutra i narednih dana o tome ću razgovarati sa ljudima iz moje partije i iz SDS-a”, najavio je Dodik.

Komentarišući najavu SDS da će predložiti SNSD da Narodna skupština Republike Srpske reaktivira odluku o provođenju referenduma i vrati nadležnosti iz oblasti sudstva sa BiH na nivo RS, Dodik je rekao da je to stara ideja SNSD-a.

“SNSD je prije nekoliko mjeseci bio stalno na tom fonu kada su mnogi, pa i SDS, govorili da je to avantura. Drago mi je da to pitanje sada oni vraćaju i to razumijem kao mogućnost da zajednički djelujemo. Razgovaraća o tome i sigurno donijeti racionalnu odluku”, istakao je Dodik.

 

Srna/Informer.ba