Politika Udarno Vijesti

Dodikovi stavovi o muslimanima su vrlo opasni, jer mogu proizvesti nove sukobe i novi genocid nad Bošnjacima

Nakon poricanja genocida u Srebrenici, Dodik negira nacionalni identitet Bošnjaka smještajući bošnjački narod isključivo u vjerski identitet, čime pokazuje potcjenjivački i negativan odnos prema sveukupnim vrijednostima bošnjačkog naroda, stoji u reakciji Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Povodom ponovljenog stava Milorada Dodika, predsjednika entiteta Republike Srpske, od 14. jula 2011. godine u kojem insistira na svome uvjerenju da muslimani nemaju dobru namjeru, čime im se priprema teren za odstrel od srpskih ekstremista, da oni njihovo „negativno iskustvo“ ponovo izliječe novim genocidom nad muslimanima, Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdala je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

Greška šutnje

– Izjave poput one Biljane Plavšić da su muslimani genetski kvaran materijal, stavovi Milorada Dodika kako ne mogu suditi sudije muslimani i da se ne može vjerovati muslimanima predstavljaju nedvosmislene primjere činjenja i podsticanja mržnje i diskriminacije na temelju vjere, što je sankcionirano nacionalnim zakonodavstvima svake demokratske države svijeta i svim međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima i slobodama.

Musliman je univerzalna vjerska kategorija kojom se označavaju ljudi koji prihvataju islam kao svoj svjetonazor i duhovni okvir, bez obzira na njihovu nacionalnu ili državnu identifikaciju.

Dodikovo posljednje pojašnjenje da je govorio u političkom kontekstu i da je upotrijebio termin musliman misleći na Bošnjake, govori o novoj opasnoj i prijetećoj dimenziji negiranja nacionalnog imena i identiteta Bošnjaka. Nakon poricanja genocida u Srebrenici, Dodik negira nacionalni identitet Bošnjaka smještajući bošnjački narod isključivo u vjerski identitet, čime pokazuje potcjenjivački i negativan odnos prema sveukupnim vrijednostima bošnjačkog naroda.

Dok je trajala priprema srpskih ratnika za genocid protiv muslimana Bošnjaka, u Sarajevu su Bošnjaci muslimani šutjeli smatrajući to budalaštinom neodgovorne grupe srpskih ekstremista. Grešku šutnje o novoj opasnosti muslimani Bošnjaci više nikada ne smiju napraviti.

Islamska zajednica ima obavezu upozoravati na flagrantna kršenja prava muslimana i ukazivati na opasnosti koje mogu dovesti do novog genocida. Služba za odnose s javnošću Rijaseta, između ostalog, prati pojave i izjave koje se odnose na islam i muslimane i po službenoj dužnosti reagira na vrijeđanje islama i muslimana, ili ono što nanosi moralnu i materijalnu štetu Islamskoj zajednici i muslimanima.

Premda je dovođenje reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića u vezu sa saopćenjem Službe za odnose s javnošću zlonamjerno, ali je razumljivo zato što je reisu-l-ulema Cerić dežurni krivac mnogima, pa tako i Dodiku, koji bi trebao znati da je reisu-lulema dobitnik UNESCO-ove nagrade za mir, što je najviše svjetsko priznanje za borbu protiv šovinizma i rasizma. Islamska zajednica može razumjeti da ekstremističkim centrima koji su podsticali i danas brane činjenje genocida ne odgovara sloboda Islamske zajednice.

O tome ko će otići na smetljište historije već je odlučio i još odlučuje Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu, uključujući i one koji su izdavali naredbe i podržavali granatiranje Dubrovnika, Zagreba, Sarajeva i drugih gradova.

Djela mržnje

Milorad Dodik, izuzev novih etiketiranja i klevetanja, nije ponudio nijedan argument, osim što je ponovio dosljednost stavu da se muslimanima ne može vjerovati i to na dan ukopa u Potočarima 613 Bošnjaka žrtava genocida, ubijenih od srpskih snaga, što je prelilo čašu toleriranja Dodikove diskriminatorske retorike prema Bošnjacima na osnovu njihove vjere.

Stoga Islamska zajednica odbacuje sve navode iz Dodikovog reagiranja od 14. jula 2011. godine i smatra da su njegovi stavovi o muslimanima šovinistički, islamofobični i vrlo opasni koji dugoročno mogu proizvesti nove sukobe i novi genocid nad Bošnjacima.

S obzirom na to da, prema našim statistikama, postoji sasvim dovoljno elemenata koji jasno svjedoče kontinuitet vjerske mržnje i vrijeđanja muslimana, Islamska zajednica će, prije nego što se opet zlo desi, o ovim šovinističkim i islamofobičnim izjavama i stavovima Milorada Dodika upoznati sve relevantne domaće i međunarodne organizacije i staviti im na savjest djela mržnje, diskriminacije i šovinizma prema muslimanima – kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prenosi Mina.

Priprema terena za rat

Devedesetih godina 20. stoljeća iz Beograda je po istoj matrici vršena propaganda i pripreman teren za rat, kada je Bošnjacima negirana zasebnost i nacionalni identitet, a njihova vjera predstavljana kao opasnost i nužno zlo koje treba svesti na njima prihvatljivu mjeru i čvrsto držati pod kontrolom.

Takva matrica je rezultirala genocidom, počinjenim od vojnih i policijskih snaga Republike Srpske, koje su bile potčinjene tadašnjem političkom rukovodstvu. Te činjenice je utvrdio Haški tribunal.

 

Dnevniavaz.ba/Informer.ba