Izdvojeno Politika Vijesti

Dodikovi uslovi: Srbima četiri ministarska mjesta i resor inostranih poslova

Predsjednik Republike Srpske  Milorad Dodik izjavio je danas da se ne može razgovarati o konstituisanju Savjeta ministara BiH sve dok se narušava osnovni dejtonski princip predstavljanja dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Dodik je rekao da po ovom principu Srbima pripadaju četiri ministarska mjesta i resor inostranih poslova, a predstavnicima dva HDZ-a mjesto predsjedavajućeg Savjeta, što je minimum uslova u okviru kojih se može razgovarati o formiranju vlasti.

Svaka druga ponuda je neprihvatljiva i predstavlja eksperimentisanje i gubljenje vremena. Dok se princip predstavljanja dva entiteta i tri naroda poštovao, ranije se i u težim uslovima formirala vlast na nivou BiH, ali danas političari iz Sarajeva nastoje da promijene način konstituisanja zajedničkih organa“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da priče o izboru “državne vlade” predstavljaju atak na ustavni poredak BiH, jer Savjet ministara BiH nije vlada.

Prema njegovim riječima, BiH može funkcionisati samo uz balans predviđen Dejtonskim posrazumom, a kada se budu uvažavali dejtonski principi zajednički organi će se lako formirati.

Savjet ministara čine predstavnici konstitutivnih dijelova BiH i sve dok se skrnavi osnovni princip dejtonskog uređenja BiH nema potrebe da razgovaramo po principu gluhih telefona“, naglasio je Dodik.

 

Srna/Informer.ba