Crna hronika Vijesti

Dodoj: Vandali oštetili spomenik borcima NOR-a

Predsjednik Opštinskog odbora SUBNOR-a u Doboju Marinko Gojković pozvao je sugrađane, posebno mlade, da prestanu sa skrnavljenjem Spomen-kosturnice poginulih boraca NOR-a, koja se nalazi u parku “Heroja” u centru grada.

Gojković je izjavio Srni da su prilično oštećene i iz ležišta pomjerene dvije od osam ploča, koje se nalaze iznad ulaznog dijela u kriptu Spomen-kosturnice, a razbacani su i vijenci položeni juče povodom 27. jula – Dana ustanka protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

On je istakao da ovakvo ponašanje ukazuje na loš odnos pojedinaca i grupa prema ovom parku i njegovom spomeničkom kompleksu, kojim se značajno umanjuje ne samo izgled parka, već i cijelog grada.

“Lijepo je što su građani, posebno mladi, izabrali park `Heroja` za svakodnevno druženje, ali je ružno vidjeti polomljene ploče na kripti i ispisane grafite na obelisku Spomen-kosturnice, te na dva granitna postamenta, kao i polomljene klupe u parku“, rekao je Gojković.

U kripti Spomen-kosturnice nalaze se posmrtni ostaci 186 poginulih boraca, a na dva granitna postamenta u baraljefu prikazani su događaji iz NOB-a i uklesana imena 111 dobojskih rodoljuba koje je ustaški prijeki sud 1941. godine osudio na smrt i strijeljao.

Gojković je podsjetio da je u NOB-u učestvovalo 4 250 boraca sa dobojskog područja, od kojih je 651 poginuo, dok je u ustaško-fašističke logore odvedeno i ubijeno 635 boraca i civila.

 

Srna/Informer.ba