Politika Udarno Vijesti

Dogovor u Brčkom propao zbog mjesta zamjenika ministra iz reda Hrvata

Lideri šest političkih stranaka nisu danas u Brčkom postigli dogovor u vezi s novim sastavom Vijeća ministara BiH.

Vidno uzrujan i razočaran, domaćin sastanka Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, rekao je da dok ne budu raščišćeni odnosi u FBiH ne postoji nikakva šansa da bude napravljen dogovor, a “BiH će nastaviti da tone u blato”.

Atmosfera na sastanku je bila toliko usijana da lideri nisu uspjeli ni da načnu teme evropskih zakona, odnosno pitanje implementacije presude “Sejdić – Finci”, pitanje popisa stanovništa i zakona o državnoj pomoći.

Lideri partija su crtali različite tabele u vezi s mogućim konfiguracija novog saziva Savjeta ministara, ali ni to nije pomoglo da bude postignut dogovor.

Bosić je rekao da su on i Milorad Dodik, lider SNSD-a, išli toliko daleko da su čak odustali i od principa rotacije, četiri ministarstva za stranke iz RS i ministarstva inostranih poslova u želji da bude postignut dogovor, ali da ni to nije pomoglo.

“Dok god ne bude razriješen sukob u dva različita koncepta (formiranja vlasti), ne postoji nikakva osnova da nastavimo razgovore”, rekao je Bosić.

On je pojasnio da su SDS i SNSD ponudili SDP-u i SDA ili da biraju prvi i dobiju tri ministarstva, ili da biraju drugi i dobiju četiri ministarstva, s tim da dva HDZ-a dobiju poziciju predsjedavajućeg, iz čega je jasno da bi onaj ko bira prvi izabrao ministarstvo inostranih poslova, i dobio još dva ministarstva, a drugi bi dobili četiri ministarstva koja su preostala.

Osnovni problem je, po svemu sudeći, u činjenici što se partije iz FBiH ne mogu dogovoriti ko je legitimni politički predstavnik Hrvata. Dodik je pojasnio da se radi o tome da dva HDZ-a i srpski blok smatraju da su legitimni predstavnici naroda oni koji na izborima dobiju 50 odsto podrške jednog konstitutivnog naroda plus jedan glas, dok “platformaši” smatraju da je legitimni predstavnik Hrvata svaki Hrvat koji se kandiduje na izborima.

Dodik je stavio do znanja da ovo odustajanje od rotacije i ministarstava više ne važi, a da se SNSD i SDS vraćaju na stari koncept o tome da RS pripadaju četiri ministarstva i MIP. Lider SNSD-a je pojasnio poziciju RS u daljim razgovorima u vezi sa konstituisanjem novog saziva Savjeta ministara, istakavši da RS nastupa na pozicijama propisanim u Dejtonskom sporazumu.

“Radi se o konceptualnim razlozima, nastojanju da bude očuvana dejtonska struktura, da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da je na tom principu potrebno tražiti entitetski i narodni balans“, rekao je Dodik i dodao da kada bi problem konceptualnog definisanja šta je legitimni predstavnik naroda bio riješen, sve stvari bi u BiH mogle ići mnogo brže.

Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP BiH, je rekao da je sada jasno da neće biti novih razgovora lidera u ovoj konfiguraciji dok ne bude postignut konkretan dogovor i ponovio da je osnovno neslaganje oko koncepta predstavljanja naroda u BiH.

Pojasnio je da dvije suprotstavljene strane različito tumače člav 9 stav 3 Ustava BiH, koji govori o tome na koji način se sastavlja vlast u BiH, te preambulu Ustava BiH oko građanskog i nacionalnog koncepta u BiH.

On je istakao da činjenica da nije postignut dogovor lidera ne znači da u BiH ne postoji vlast koja funkcioniše, čime je indirektno stavio do znanja da SDP nema ništa protiv da sadašnji saziv Savjeta ministara ostane u tehničkom mandatu i naglasio da SDP neće praviti problem u parlamentu BiH u vezi sa zakonima koje Savjet ministara u tehničkom mandatu šalje u parlamentarnu proceduru.

Sudeći po riječima Dragana Čovića, lidera HDZ BiH, i Bože Ljubića, lidera HDZ 1990, Hrvati neće pristati da odstupe od svog stava u vezi s legitimnim predstavljanjem naroda.

“Nećemo dopustiti nikom više da u ime hrvatskog naroda i u ime legitimnih predstavika Hrvata bira hrvatskog člana Predsjedništva BiH ili bilo koje druge institucije u BiH”, rekao je Čović i upozorio da je ova situacija “vrlo kritična i vrlo rizična za BiH”.

Ljubić je kazao da bi ostanak ovakvog stanja u BiH značilo da Hrvati nemaju ista prava kao ostala dva naroda u BiH.

Sulejman Tihić, predsjednik SDA, rekao je da je postignuta saglasnost u vezi s tim da tri naroda dobiju po tri ministarska mjesta i da jedno mjesto pripadne nekom iz reda ostalih, ali da je problem nastao u vezi s konkretnim pozicijama.

“Mi smo iznijeli naš prijedlog i tabela rasporeda ministarskih mjesta koju smo mi predložili je prihvaćena, ali zapelo je na pozicijama zamjenika ministara“, rekao je Tihić.

Nezvanično smo saznali da je dogovor skoro postignut, odnosno da su se lideri dogovorili u vezi sa svim ministarskim pozicijama i pozicijama zamjenika osim pozicije jednog zamjenika ministra iz reda hrvatskog naroda. Naime, kako smo saznali, sporno je bilo da li tog zamjenika imaju pravo da biraju predstavnici stranaka platforme ili dva HDZ-a.

Kako sada stvari stoje, nije za očekivati da će u skorijem vremenu biti novih razgovora u vezi sa formiranjem novog saziva Vijeća ministara.

Satnica dolazaka lidera

10 časova

Mladen Bosić kao domaćin došao prvi

10.30

Dragan Čović stiže na sastanak

11.15

Milorad Dodik dolazi na razgovore u Brčko

11.55

Božo Ljubić dolazi na pregovore

12.05

Sulejman Tihić i Zlatko Lagumdžija zajedno pješke došli na sastanak

Novinarima nije bilo dozvoljeno da postavljaju pitanja

Novinarima, kojih je juče bilo mnogo u Brčkom, nakon sastanka nije bilo dozvoljeno da postavljaju pitanja na pres-konferenciji. Inače, ova pres-konferencija je trajala nepunih 20 minuta, na kojoj se obratilo svih šest lidera.

 

Nezavisne/Informer.ba