Politika Udarno Vijesti

Dogovoren prekid štrajka u Željeznicama RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Aleksandar Džombić i predstavnici mašinovođa Željeznica RS dogovorili su večeras da prestaje obustava rada mašinovošđa.

Mašinovođa Radenko Marić rekao je novinarima poslije sastanka da će se mašinovođe sutra u 7.00 časova javiti u svoje radne jedinice i da će buduće probleme rješavati u dogovoru sa predstavnicima vlasti.

Predsjednik Dodik rekao je da neće biti nikakvog oblika revanšizma prema mašinovođama, ali da treba nastaviti proces utvrđivanja odgovornosti.

Premijer Džombić rekao je da se sastanak završio dogovorom o prestanku nezakonite obustave rada i da će time biti prekinuto nanošenje štete Željeznicama i privredi RS, istakavši da je najbitnije da prekidom obustave rada budu eliminisani potencijalni gubici.

Mašinovođe su u štrajku od 10. oktobra, a njihov štrajk nanio je ogromne štete kompaniji, ali i privredi RS. Generalni direktor “Željeznica RS” Dragan Savanović ranije je rekao da direktna dnevna šteta prelazi 50.000 maraka samo kada je u pitanju smanjen obim prevoza, a procjene su da je kompaniju ovaj štrajk koštao više od dva miliona KM. Stanje u kompaniji dodatno otežava i gubitak koji u devet meseci ove godine iznosi 15,6 miliona KM.

 

Srna/Informer.ba