Crna hronika Udarno Vijesti

Dok je klanjao Bajram-namaz komšija mu ukrao novčanik

Mustafi Ahmiću novčanik ispao dok je klanjao, a ukrao mu ga dalji komšija

Mustafa Ahmić, vjernik i vakif, rođeni Zavidovićanin, koji je nakon odlaska u penziju sa suprugom Hatidžom kuću sagradio u Stanić Rijeci, između Doboja i Doboj-Istoka, dugo će pamtiti ovaj Ramazanski bajram.

Jednoglasna osuda

Umjesto da se raduje najvećem blagdanu, on je na bajram-namazu u ovdašnjoj novosagrađenoj džamiji ostao bez novčanika u kome je bilo 260 KM, bankovne kartice, svi dokumenti i pasoš. Priča o krađi novčanika u džamiji bila je glavna tema tokom jučerašnjeg dana ne samo u Stanić Rijeci nego i puno dalje. Krađu su jednoglasno osudili svi prisutni, a policija je slučaj riješila za jedan dan i osim da je krivično djelo počinila osoba s inicijalima M. D. ništa drugo nije saopćila.

Pred Ahmićevom kućom njegova supruga Hatidža je, čekajući supruga da se vrati iz PS Doboj-Istok, bila u šoku, jer ovo nije prvi put da su pokradeni.

Četrdeset godina smo radili u Francuskoj i tamo se borili za život. Moj suprug je bio predsjednik IZ Pariza, pomagao je naše izbjeglice tokom cijelog rata. Nakon penzionisanja  on se nije vratio o svoje Gostoviće, već smo ovdje u Stanić Rijeci napravili kuću, ali se, izgleda, od lopova živjeti ne može. Prošle godine su nam ukrali “škodu octaviu”, vrijednu 34.000 KM, i našli smo je kod dobojskog tunela bez točkova. Ovo što se dogodilo u džamiji je direktan udarac nama u srce jer, ako se krade u džamiji, nije čudo što nam u selu nestaju telad, janjad, oluci s džamije. Ovog ramazana nisam mogla redovno ići na teravih-namaz, jer su tada lopovi masovno provaljivali u kuće” – kaže Hatidža.

Prvi izašao

Oko 12 sati, nakon dugog čekanja pred kućom u Stanić Rijeci, pojavio se Ahmić, kojem su novčanik, novac, umanjen za 20 KM, i dokumeti vraćeni u policiji.

Dok sam obavljao namaz, osjetio sam da mi je novčanik ispao, ali prema islamskim propisima, dok se klanja, ništa drugo, ni najmanja sitnica, ne smije se raditi, jer bi se time ometao namaz. Do mene je sjedio pa kasnije otišao jedan moj dalji komšija. Kada je namaz završen, moga novčanika više nije bilo. Htio sam mu prići i zamoliti ga da moje vrati, da niko ništa ne zna, ali njega više nije bilo. Prvi je izašao i otišao u nepoznatom pravcu” – izjavio je Ahmić u kraćem razgovoru, za Dnevni avaz.

Imam pozvao policiju

Kada je namaz završen, sav usplahiren prišao mi je džematlija Mustafa Ahmić i kazao: “Efendija, nemam novčanika“. “Nisam bio pametan šta da mu kažem, već sam pozvao policiju. Džematlije su jedan drugome čestitale Bajram, a policija je ubrzo stigla i počela raditi svoj posao. Međuentitetska linija koja je razdvojila naše selo još više ga je učinila nesigurnim, pola sela pripada Doboju, pola Doboj-Istoku, odnosno RS i Federaciji. U ovo selo se može doći iz stotinu pravaca i iz njega izaći. To lopovi koriste i meni su lani provalili u kuću. Polovinom ovog ramazana su ukrali oluk s džamije. Mustafa je sada doživio nezapamćenu neprijatnost, jer je jedan od najvrednijih džematlija. Kupio nam je novu kosilicu za održavanje mezarja, daje na sergiju, dao je 1.200 KM za odjeću Hora ilahija i onda mu ukradu novčanik” – kazao je mjesni imam Senahid ef. Hodžić. 

 

Informer.ba