Svijet Vijesti

Dok traju štrajkovi u Grčkoj, poslaničke plate 10.000 eura

Ovaj iznos je zbog recesije za 1.600 eura manji u odnosu na prošlu godinu, objavilo je elektronsko izdanje GR reporter. U taj iznos ulaze i prihodi, koje poslanici primaju od dopunskog učešća u raznim komisijama i ljetnim parlamentarnim sjednicama, koji su u prosjeku 1.200 eura.

Poslaničkim privilegijama treba dodati i automobile koje im obezbjeđuje parlament putem raznih lizing-sistema, kao i pravo da u svojim kabinetima angažuju po jednog naučnog saradnika, četiri državna službenika i jednog policajca.

Grčki parlament ima 300 poslanika, koji u prosjeku budžet godišnje koštaju po 118.434 eura. Prema grčkom zakonodavstvu, svaki poslanik i sa samo jednim mandatom u parlamentu ima pravo na dvije penzije – jednu poslaničku i drugu iz radnog odnosa.

U dobroj situaciji su i administrativni radnici u parlamentu koji dobijaju 16 plata godišnje, ali i dodatke za rad sa računarom, odgovornost na radnom mjestu, staž i transportne troškove. Nedavno je jedan administrativni radnik otišao u penziju nakon 28,5 godina radnog staža sa osnovnom penzijom od 5.169 eura.

Istovremeno, taksisti širom Grčke počeli su u srijedu 24-satni štrajk u znak protesta zbog otvaranja konkurencije, što je dio novih reformi Vlade, piše Oslobođenje.

 

Informer.ba