Svijet Udarno Vijesti

Dok zapadne sile slave Afrika plače za Gadafijem

Dok su zapadne sile slavile odlazak Moamera Gadafija, veliki broj Afrikanaca okupio se u džamijama u svojim zemljama poslije vjesti o smrti bivšeg libijskog vođe koji je siromašnim državama u Africi dao desetine milijardi dolara.

I kada je bio u posjeti, ekscentrični lider je zadobio divljenje zbog davanja novca prosjacima na ulicama, podseća agencija AP.
“Drugi šefovi država bi samo prošli svojim limuzinama. Gadafi bi se zaustavio, odgurnuo telohranitelje i rukovao se s nama. Gadafijeva smrt je dotakla svakog Malijca, baš svakog od nas. Svi smo uznemireni“, rekao je žitelj Malija koji prodaje ptice blizu hotela čiju je izgradnju finansirala Libija.
Mnogi Afrikanci su se okupili u džamijama, izgrađenim novcem koji je dao Gadafi, kako bi oplakali smrt čovjeka koga se sjećaju kao dobročinitelja i mučenika u borbi protiv zapadnog imperijalizma.
Sa druge strane, kritičari navode da je ta slika Gadafija u neskladu s njegovom podrškom nekim od afričkih najbrutalnijih pobunjeničkih vođa i diktatora. Neki analitičari procjenjuju da je Gadafijev režim investirao više od 150 milijardi dolara u inostranstvo, većinom u siromašne afričke države.
Gadafi je bio istinski revolucionar koji se usredsredio na poboljšanje života u nerazvijenim zemljama“, rekao je šeik Mual bin Muslim iz Gadafijeve džamije u prijestolnici Sijera Leonea koja je finansirana sredstvima iz Libije.

 

Muslimanski vjernici tamo planiraju cjelonoćno bdijenje u čast ubijenog libijskog vođe. U Bamaku, prijestolnici pustinjske države Mali, velika džamija izgrađena je pored američke ambasade uz pomoć iz Libije, dok je u Ugandi Gadafi izgradio džamiju koja može da primi više od 30.000 ljudi.
U Ugandi kompanije finansirane iz Libije, a bave se svim i svačim – od mobilne telefonije da pravljenja kolača, vrijede 375 miliona dolara i zapošljavaju više od 3.000 ljudi. Prilikom svake Gadafijeve posjete na ulicama bi se okupili đaci i vjernici.
Gadafi je pomoću novca od libijske nafte pomogao i stvaranja Afričke unije 2002.godine i bio je jedan od njenih rotirajućih predsjednika. Tokom pobune protiv Gadafija, Afrička unija je osudila vazdušne napade NATO-a.
Bivši libijski vođa je ostavio trag i u Južoj Africi. Podržavao je Afrički nacionalni kongres u vrijeme  borbe protiv rasističke vlade, a ostao je blizak Nelsonu Mendeli kada je on postao prvi crni predsjednik Južne Afrike. Aktuelni predsjednik te države bio je jedan od najglasnijih kritičara vazdušnih napada NATO-a u Libiji, a povodom Gadafijeve smrti je rekao da ga je trebalo uhvatiti živog i suditi mu.
Za mnoge Gadafijeve pristalice, vojna operacija u Libiji je još jedan primjer mješanja Zapada i neokolonijalizma protiv kojeg se borio. Učiteljica is Konga rekla je da je bila šokirana “arogancijom Zapada“.
Očigledno je da Francuska i drugi nikada iskreno nisu željeli nezavisnu Afriku i to je razlog zašto nikada nisu okolišali da ubiju sve koji se zalažu za snažnu i ujedinjenu Afrike. Ali za Afriku, Gadafi ostaje mučenik“, rekla je ona sa suzama u očima.

 

Beta/Informer.ba