Svijet Udarno Vijesti

Dokka Umarov: Rusiju čeka godina krvi i suza

Najtraženiji islamski militant u Rusiji Dokka Umarov upozorio je da će Rusija uskoro biti meta novih jačih napada i da Moskva treba da se spremi za godinu “krvi i suza” uoči parlamentarnih izbora u decembru i predsjedničkih 2012.

Umarov je na video snimku koji traje 17 minuta, a koji je objavljen na veb saitu “Kavkaz centar“, rekao je da je njegova borba ojačana nakon što su prevladane sve podjele u njegovom “Kavkaskom emiratu“. Umarov je sebe prozvao emirom Kavkaza.

“Uvjeravamo vas da je naš džihad pred novim poglavljem“, rekao je Umarov, pozivajući sve mudžahedine na Kavkazu i drugim teritorijama da mu se pridruže.

On je dodao da se svi mudžahedini Kavkaza moraju ujediniti, prevladati sve podjele iz prošlosti kako bi usmjerili snagu protiv neprijatelja, a radi jačanja riječi Allaha.

Na kraju snimka vidi se Umarov kako grli militante Huseina Gakajeva i Aslambeka Vadalova.

Vjeruje se da će odanost militanata Umarovu konsolidovati redove militanata.

Čečen Umarov (47) preuzeo je odgovornost za organizaciju samoubilačkog bombaškog napada na aerodromu Domodedovo u Moski u januaru kada je poginulo 37 ljudi.

Deceniju nakon što su ruske snage zbacile separatističku vladu u Čečeniji Moskva se bori protiv gerilaca u sjevernom Kavkazu.

Bezbjednost će biti osnovna preokupacije i predsjednika Dmitrija Medvedeva i premijera Vladimira Putina pred izbore.

SAD ponudile su nagradu od pet miliona dolara za informaciju koja bi vodila hapšenju Umarova.

Srna/Informer.ba