Svijet Udarno Vijesti

Doku Umarov naredio ubistvo Vladimira Putina

Glavni ruski terorista Doku Umarov naredio je ubistvo premijera Vladimira Putina, koje su otkrile i spriječile ruske i ukrajinske tajne službe, javio je televizijski Kanal 1.

Umarov, koji je na čelu terorističke organizacije Kavkaski emirat, koja je na crnoj listi Savjeta bezbjednosti UN, odgovorna je za veliki broj terorističkih napada u Rusiji, prenosi Itar Tas.

Televizija navodi da su pripadnici ove grupe planirali da za napad koriste vojne nagazne mine. Oni su pažljivo proučili kretanje Putinovog konvoja i namjeravali da izvedu atentat nakon predsjedničkih izbora 4. marta.

Kanal 1  podsjeća da se desila eksplozija u stanu u Odesi 4. januara. Vatrogasci su mislili da se radi o eksploziji gasa, ali dva dana kasnije, 6. januara, tajna služba Ukrajine /SBU/ poslala je hitan telegram svojim kolegama u ruskoj Federalnoj službi bezbjednosti /FSB/.

“Jedan od onih koji je iznajmio stan ubijen je u eksploziji, a drugi koji je zadobio opekotine je uhapšen i ispitivan, jer su među njegovim stvarima pronađene eksplozivne naprave”, navodi televizija.

Ime preživjelog je Ilja Pjanzin, a ubijen je   Ruslan Madajev. Oni su doputovali u Odesu avionom iz Ujedinjenih Arapskih emirata /UAE/ preko Turske sa “jasnim instrukcijama Doku Umarova”.

Televizija je prikazala dio ispitivanja Pjanzina.

“Rečeno nam je da moramo odmah u Odesu, da naučimo kako da napravimo bombu, a zatim da u Moskvi  organizujemo djela sabotaže ekonomskih meta i na kraju da ubijeno Putina”, rekao je Pjanzin tokom ispitivanja.

Oni su zatim došli u Odesu gdje su dobili telefonski broj osobe sa kojom su trebali da se sastanu.

Nakon toga ukrajinske i ruske službe bezbjednosti počele su da rade zajedno. Trećeg pripadnika bande uhapsila je ukrajinska specijalna policijska jedinica. Njegovo ime je Adam Osmajev, koji je od 2007. godine na međunarodnoj potjernici.

Televizijski kanal navodi da je Osmajev “spreman da sarađuje sa istragom nadajući se da će time spriječiti izručenje Rusiji”.

“Utlimativni cilj bio je otići u Moskvu i ubiti premijera Putina”, rekao je Osmajev.

Na pitanje kakav je bio plan, on je rekao da su bile vojne nagazne mine – protivtenkovske mine i u tom slučaju nije bio potreban bombaš samoubica.

On je dodao da je muškarac koji je izgubio život bio spreman da bude bombaš samoubica, dok on sam nije to želio.

Prema obavještajnim podacima, Osmajev, koji je ranije živio u Londonu, dugo vremena bio je kurir za teroriste u Odesi i instruktor. Njegov zadatak je bio da ih obuči i prebaci u Moskvi. Cijeli plan obuke detektivi su pronašli u njegovom lap-topu.

“Među dokumentima su pronađeni video snimci na kojima se vidi prolazak konvoja, posebno Putinovog. Tu su informacije kako osoba sa obezbjeđenjem ulazi u vozilo, koliko je vozila u koloni…Video snimci su urađeni iz različitih uglova, različitih ulica“, rekao je operativac FSB.

Dio detonatora i plastičnog eksploziva donesen je u Moskvu ranije, zajedno sa eksplozivom koji su kasnije deaktivirali oficiri FSB-a u ulici Profsojužnaja u Moskvi u maju 2007. Nadajući se pomilovanju, Osmajev je pokazao skrovište eksploziva u blizini avenije Kutuzov u Moskvi.

“Eksplozija bi bila prilično jaka, dovoljna da uništi kamion”, rekao je operativac FSB.

Ruske i ukrajinske službe bezbjednosti nastavljaju sa istragom.