Ekonomija Vijesti

Dolar najslabiji u protekle tri godine

Kurs eura ojačao je prošle nedjelje na valutnim tržištima u odnosu na američki dolar za 0,90 odsto i u četvrtak je dosegao 1,4649 dolara, što je najviši nivo u proteklih 16 mjeseci.

Analitičari ocjenjuju da euro jača zbog toga što bi razlika u kamatama između evrozone i SAD mogla dodatno porasti, te da bi kurs mogao ići prema 1,50 dolara.

Procjenjuje se da će Evropska centralna banka nastaviti da povećava kamate, nakon što ih je nedavno povisila sa jedan na 1,25 odsto, dok će Američka uprava federalnih rezervi /FED/ još neko vrijeme držati ključne kamate na rekordno niskim nivoima između nula i 0,25 odsto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle nedjelje 0,94 odsto, na 74,07 bodova, a u jednom trenutku je iznosio 73,73 boda, što je najniži nivo od avgusta 2008. godine.

Slabljenje američke valute posljedica je upozorenja agencije “Standard And Pors” da postoji mogućnost smanjenja kreditnog rejtinga SAD u iduće dvije godine.

Dolar je prošle nedjelje oslabio i prema jenu, pa je njegov kurs pao 1,51 odsto, na 81,85 jena. U odnosnu na japansku valutu oslabio je i euro, a cijena mu je pala 0,59 odsto, na 119,25 jena.