Region Udarno Vijesti

Dolazi nova generacija “Mladića”, historija se ponavlja

Hapšenje Ratka Mladića mnogi su vidjeli kao priliku za početak pomirenja među etničkim zajednicima u BiH koje i 15 godina poslije rata žive u odvojenim paralelnim svjetovima, ocjenio je ljubljanski list “Delo” u komentaru povodom godišnjice genocida u Srebrenici.

“Delo” navodi da će učesnici komemoracije u Srebrenici “prvi put moći da se utješe makar time što je čovjeka kojeg vide kao glavnog krivca za užasan zločin, dostigla ruka pravde“.

Slovenački list, međutim, ističe da na hapšenje Mladića, krvnika iz Srebrenice, koji će u historiju otići i kao glavni arhitekta 44-mjesečne opsade Sarajeva tokom koje je ubijeno više od 10.000 ljudi, kao i brojnih drugih zločina snaga bosanskih Srba, stanovnici Republike Srpske gledaju na sasvim drugačiji način.

Za njih je, piše list, Mladić “bolešljivi starac, koji je, upskos drčnosti, samo još sjenka bivšeg arogantnog generala koji je izazivao strah, heroj koji je srpski narod odbranio u još jednom mitskom sukobu sa ustašama i Turcima”, a njegovo hapšenje i izručenje Hagusramotna izdaja i zločin”.

Iz svega toga “Delo” zaključuje da je pomirenje u BiH daleko, kao i da je dejtonsko uređenje države plod kompromisa koji je doveo do zaustavljanja rata, ali i do toga da su danas bošnjačko-hrvatski i srpski entitet međusobno jednako udaljeni kao na kraju rata.

Još više, svjedoci smo prijetnji o otcjepljenju Republike Srpske, povremenih zahtjeva za treći, hrvatski entitet, a političke elite podsjećaju birače na mračnu prošlost umjesto da im daju obećanja o ljepšoj budućnosti”, navodi lljubljanski dnevnik.

List naglašava da je u takvim okolnostima “put do pomirenja zatvoren, zazidan i miniran” i da ga “neće otvoriti ni Mladićevo hapšenje ni obećanja evropskog raja”.

Srpska djeca se i dalje igraju ratnih igara. Dolazi nova generacija “Mladića“. “Historija se ponavlja. Očito je da joj barem na Balkanu nije moguće pobjeći“, zaključuje “Delo” i dodaje da Ratko Mladić “istina jeste iza rešetaka u Sheveningenu, ali je sjeme zla posijano i klija“.

 

Informer.ba