Izdvojeno Politika Vijesti

Dom naroda BiH: Još ništa od zakona o popisu stanovništva

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je danas na sjednici podržao zaključak kojim se za 15 dana produžava amandmanska faza za Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine.

Kolegij Doma naroda je predložio, a Dom usvojio ovaj zaključak da bi se delegatima ostavilo dovoljno vremena i mogućnosti da amandmanski djeluju.

Delegati su tokom diskusije uglavnom isticali važnost donošenja ovog zakona te izražavali nadu da će u narednih 15 dana biti postignut dogovor o odredbama koje su bile sporne prilikom razmatranja ovog zakona u prethodnom sazivu parlamenta.

Dom naroda PSBiH u prethodnom sazivu nije okončao proceduru u vezi s prijedlogom zakona o popisu stanovništva, dok je u prošlom sazivu Predstavničkog doma predloženi zakon dobio “zeleno svjetlo“.

Ipak, tada je bila sporna odredba predloženog zakona kojom je definirano da će primjena podataka o etničkoj strukturi stanovništva prema popisu stanovništva iz 1991. važiti i nakon okončanja ovog popisa za formiranje vlasti na svim nivoima u BiH sve do potpunog provođenja Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Predstavnici stranaka iz RS-a protivili su se ovakvoj odredbi.

Delegati će danas na sjednici u prvom čitanju razmatrati više zakonskih prijedloga među kojima su: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o polaganju pravosudnog ispita u BiH; Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH; Prijedlog zakona o dopuni Zakona o upotrebi i zaštiti naziva BiH te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH.

Ne dnevnom redu je  i izbor članova delegacija iz Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u: Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope, Parlamentarnu skupštinu Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju, Centralnoevropsku inicijativu, Parlamentarnu skupštinu NATO-a, Parlamentarnu skupštinu Mediterana te Interparlamentarnu grupu BiH pri Interparlamentarnoj uniji.

 

Fena/Informer.ba