Politika Udarno Vijesti

Dom naroda FBiH: Rasprava o kažnjavanju negiranja genocida i ratnih zločina

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH obavio je raspravu o Nacrtu zakona o dopunama Krivičnog zakona Federacije BiH, koji je predložio zastupnik Stranke demokratske akcija (SDA) Jasmin Duvnjak.

Ovim nacrtom predviđeno je uvođenje kažnjavanja negiranja genocida, ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i drugih zločina po međunarodnom pravu i to kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Obraćajući se delegatima, Duvnjak je kazao da bi bio sretan da je u proteklom periodu parlament BiH smogao snage i hrabrosti da na državnom nivou donese sličan zakon te da se nada da će Federacija BiH napraviti taj civilizacijski korak i omogućiti sankcioniranje negiranja genocida i ostalih zločina kao društveno štetnog ponašanja.

Delegatkinja Elvira Abdić-Jelenović kazala je da je protiv donošenja ovakvog zakona i da on nije način za obračun s političarima u RS-u te da takav zakon, nažalost, neće vratiti nijednu žrtvu.

Delegat Jasenko Tufekčić odgovorio je da niko nije naivan da  misli da će ovaj zakon vratiti žrtve, ali da je neophodno omogućiti  da ih se prestane ponižavati.

Delegat Predrag Kojović kazao je da takav zakon može biti početak za ozdravljenje društva.

“Ovdje se ne radi samo o Miloradu Dodiku i njegovom negiranju genocida nego o svima nama. Kad delegacija ove države ode na mezar generalu Rasimu Deliću, ako ovaj zakon bude usvojen, ona će, također kršiti njegove odredbe”, rekao je Kojović.

S njegovom konstatacijom u vezi s generalom Delićem nije se složio delegat Jasenko Tufekčić te je rekao da se ne može staviti u kontekst ratnih zločina neko za koga nije donesena pravosnaža sudska presuda.

Delegati će se o ovom nacrtu zakona izjasniti na kraju današnjeg zasjedanja, nakon što bude obavljena rasprava i o preostalim tačkama dnevnog reda.

 

Fena/Informer.ba