Politika Udarno Vijesti

Dom naroda Parlamenta FBiH podržao inicijativu: Gradi se spomen-obilježje žrtvama na Kazanima

U terminu rezerviranom za delegatska pitanja i inicijative, na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, glasanjem je podržana inicijativa potpredsjednika FBiH Svetozara Pudarića da bude podignuto spomen-obilježje nedužnim žrtvama likvidiranim tokom proteklog rata u BiH na trebevićkom lokalitetu Kazani u Sarajevu.

S obrazloženjem da Pudarićeva inicijativa znači izražavanje pijeteta prema nedužnim građanima, stradalnicima, delegatima je danas njegov prijedlog ponudio na glasanje Kolegij Doma.

Delegati su potom podržali još jednu inicijativu čiji je predlagač Kolegij, a odnosi se na formiranje komisije za evropske integracije, zajedničke za oba doma Federalnog parlamenta.

Za razliku od ovih dviju inicijativa, o kojima je  danas glasano, naknadno će biti poznat ishod prijedloga delegata Esada Bašagića koji traži  da Dom naroda inicira donošenje jedinstvenog federalnog zakona o držanju i nošenju vatrenog oružja.

Propisi iz ove oblasti su trenutno u kantonalnoj nadležnosti, ali nisu jedinstveni ni u pogledu izdavanja dozvola niti vrste oružja za koju se dozvola izdaje, rekao je Bašagić.

Federalni zakonski tekst s odredbama koje bi važile jednako za cijelo područje Federacije ne bi oduzeo kantonalne ingerencije jer bi izdavanje dozvola i dalje ostalo u nadležnosti kantona, dodao je.

Potom se Domu obratio, s narednim zahtjevom, delegat Ivo Tadić, a on traži da u Federalnom parlamentu bude održana posebna tematska sjednica o reviziji koju Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata provodi s obrazloženjem da treba utvrditi i isključiti iz boračkih prava nelegalne korisnike.

Po mišljenju ovog delegata, aktuelna revizija se provodi nezakonito uz neviđenu diskriminaciju branitelja, naročito pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, kako je rekao, bez detaljisanja.

Ishod njegovog zahtjeva, kao i današnje inicijative delegatkinje Segmedine Srne bit će poznat naknadno.

Srna je inicirala da u Kolegiju Doma naroda ubuduće budu zastupljeni i delegati iz reda ostalih naroda, bez prava odlučivanja, a ne samo konstitutivni narodi.

Sedam delegata iz reda ostalih, koji su članovi aktuelenog saziva Doma naroda, diskriminirani su u odnosu na druge time što nisu članovi Kolegija, obrazložila je Srna.

Dodala je da njena inicijativa ne iziskuje promjenu Ustava Federacije BiH.

 

Fena/Informer.ba