Izdvojeno Politika Vijesti

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio rezoluciju o Srebrenici

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je na današnjoj trećoj sjednici u Sarajevu Rezoluciju Evropskog parlamenta o Srebrenici.

U izvornoj varijanti, taj evropski dokument odobren je i na sjednici Predstavničkog doma FBiH 14. jula u Sarajevu.

Rezolucija je u Domu naroda izglasana danas dizanjem ruku delegata, a nakon toga konstatirano da je svih 45 članova, prisutnih u tom momentu u skupštinoj sali, odobrilo evropski dokument.

Odmah po glasanju reagirao je delegat iz reda ostalih naroda Damir Čardžić i negodovao što u momentu glasanja u skupštinskoj sali nisu bili svi, 51 delegat, čije je prisustvo evidentirano po otvaranju današnje sjednice. Da je riječ o bilo kakvom drugom dokumentu, Čardžić ne bi reagirao, ali Rezolucija o Srebrenici iziskivala je po njegovom mišljenju da u sali budu prisutni svi danas evidentirani članovi Doma naroda.

Čardžić nije precizirao ko je bio odsutan, ali je ubrzo među delegatima i novinarima nezvanično komentirano da je jedan od takvih bio Drago Puzigaća, delegat srpskog naroda i član Saveza nezavisnih socijaldemokrata, te da je njegovo odsustvo uočeno upravo zato što je upadljivo izašao odmah nakon što je predsjedavajuća Doma Karolina Pavlović proglasila da će se glasati o Rezoluciji (pojedinačnim dizanjem ruku).

Potom je Puzigaća pred kamerama izjavio da je zajedno sa Slavišom Mihajlovićem, inače delegatom iz Kluba Srba i njegovim stranačkim kolegom, izašao iz sale po ranijem dogovoru, nezavisno od tačaka dnevnog reda.

U vezi s Rezolucijom o Srebrenici, naveo je da oni ne bi rekli ništa novo o nečemu o čemu su već sve rekli Evropski parlament i ostali, a to je, kako je dodao, “da je tu počinjen zločin, da je bio genocid, da za to treba da odgovaraju pojedinci koji su to uradili i da treba da odgovaraju i svi drugi koji su počinili zločine na drugim mjestima“.

Na inisitiranje novinara da je on primijećen kako, po utisku većine, demonstrativno izlazi iz sale neposredno prije glasanja, iz Puzigaćinog odgovora proizilazi da mediji isuviše insistiraju u ovoj situaciji na njegovom odsustvu iz sale i smatraju to važnijim nego što nekada na nekoj sjednici daju značaj nepostojanju kvoruma.

Na konkretno novinarsko pitanje kako bi glasao o Rezoluciji da je bio u sali, Puzigaća je odgovorio potvrdno, a potom upitao novinare zašto se, naprimjer, ne bave pitanjem formiranja komisije čiji bi mandat bilo traganje istine o Srbima nestalim u Sarajevu.

Osim Drage Puzigaće, ime još jednog delegata iz Kluba Srba u federalnom Domu naroda bilo je aktuelno tokom tačke dnevnog reda o srebreničkoj rezoluciji. To je Peđa Kojović, a njegova istomišljenica bila je Mirjana Malić iz Kluba Srba, inače članica Socijaldemokratske partije BiH.

Kojović je tražio da uporedo s Rezolucijom bude izglasan zaključak prema kojem bi Dom naroda insistirao na donošenju zakona u Federaciji BiH koji bi propisao krivičnu odgovornost za svakog ko negira da se u BiH tokom proteklog rata dogodio genocid.

 

Fena/Informer.ba