Politika Vijesti

Dom naroda PSBiH: Enormno trošenje budžetskih sredstava

U toku rasprave o revizorskim izvještajima za niz institucija, ministarstava, instituta, itd, za 2009., delegati Doma naroda su istakli da je vrijeme da se otvori pitanje opravdanosti enormnog trošenja budžetskih sredstava kao i odgovornosti onih koji neopravdano troše budžetska sredstva

Naši zahtjevi moraju biti i u pravcu traženja ostavki onih koji se tako ponašaju“, kazao je delegat Krstan Simić.

Delegat Mehmed Bradarić iznio je podatak da revizori nerijetko u svojim izvještajima finansijske izvještaje institucija ocjenjuju korektnim, ali…

Kada se udubite u materiju zatičete niz nepravilnosti i neracionalno trošenje“, rekao je Bradarić.

Veliki dio javnosti, kazao je predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić, smatra da su ovi revizorski izvještaji “pucanj u prazno” jer ne postoji politička akcija koja će pozvati na odgovornost one koji griješe.

Političke akcije ima samo ukoliko se neko nekom ne sviđa. Ovaj Dom mora pokrenuti pitanje odgovornosti svih bez obzira na političku partiju, nacionalnost ili neku drugu pripadnost“, dodao je Tadić.

S obzirom da je riječ o izvještajima za 2009. delegati nisu predlagali konkretne zaključke već će, istakli su, posebno voditi računa o sljedećim godišnjim izvještajima. Sukladno tome, izvještaji za 2009. su usvojeni.

Također, usvojena su i dva zaključka delegata Staše Košarca: obavezuje se Vijeće ministara da pokrene proceduru izbora organa Instituta za nestale osobe BiH kako bi Upravni odbor i Nadzorni odbor Instituta bio u punom kapacitetu te obavezuje se Vijeće ministara da pokrene proceduru izbora direktora i predsjednika Vijeća RAK-a kako ne bi bila dovedena u pitanje regularnost rada RAK-a.

 

Fena/Informer.ba