BiH Udarno Vijesti

Dom zdravlja Čapljina: Prodao donirano vozilo hitne pomoći koje će lokalni privatnik koristiti kao grill

Prije dvije godine Dom zdravlja Čapljina postao je bogatiji za razne lijekove, brojnu opremu, među kojima su bili i uređaj za snimanje EKG-a, defilibratori, inkubator te bogato opremljeno vozilo hitne pomoći.

Neugodno iznenađenje

Za skupiti potreban novac, kaže dr. Ivanković, bilo je potrebno mnogo truda, volje i vremena. Organizirane su brojne dobrotvorne večere, banketi, a cijela akcija je bila objavljena na internetu kako bi se potreban novac skupio čim prije.

Svake godine dođem u Čapljinu, volim tu doći, lijepo mi je. Ali isto tako pokušavam, koliko god to mogu, pomoći ovom gradu. Iz razgovora s načelnikom općine doznali smo kako je Domu zdravlja potrebna spomenuta oprema i po povratku u Toronto, krenuli smo u akciju”, kazala je dr. Ivanković, inače specijalizirana liječnica traumatologije te profesorica na medicinskom fakultetu u Torontu, a odnedavno i najmlađa nositeljica nagrade predavača godine na području traumatologije na tom fakultetu. U ljeto 2009. kupljena oprema je dopremljena u Čapljinu, za što su vodstvo Doma zdravlja i općine Čapljina iskazali veliku zahvalnost. Budući da je dr. Maria, zbog privatnih razloga, prošlo ljeto bila spriječena doći u Čapljinu, po dolasku ove godine ostala je neugodno iznenađena. Naime, doznala je da je vodstvo Doma zdravlja Čapljina prodalo donirano vozilo hitne pomoći, i to za 5000 maraka iako je njegova stvarna vrijednost pet puta veća, 25.000 maraka.

Šokirana i razočarana

Malo je reći da sam ostala šokirana. Otišla sam do direktorice koja mi je hladno rekla: ‘Da, prodali smo ga, jer ono nije bilo za naših cesta.’ Isto tako, čula sam, ali ne znam je li to istina, da će čovjeku koji je kupio to vozilo poslužiti kao gril”, kaže dr. Maria, dodajući da u tom trenutku nije znala je li više razočarana činjenicom da je vozilo prodano, ili to da ona o tome ništa nije znala, odnosno, nije bila obaviještena. Prema njezinom mišljenju, obrazloženje da je vozilo preširoko za ceste na ovom području nema nikakvog smisla, jer kaže da ako ljudi ovdašnjim ulicama mogu proći s Hummerom, onda su mogli i vozači s ovim vozilom hitne pomoći. Po njezinom mišljenju, ako vodstvo čapljinskog Doma zdravlja nije bilo zadovoljno s doniranim vozilom, trebali su ga vratiti u Kanadu, gdje bi ga ona bez problema prodala po njegovoj stvarnoj cijeni, a novac bi se mogao uložiti u nešto drugo, također potrebno na području općine Čapljina.

Doista sam šokirana i razočarana, jer poslije sveg uloženog truda, ovo da nam se napravi, jednostavno ne mogu vjerovati. Isto tako, najneugodnije mi je to što sada svim ljudima u Kanadi, koji su donirali novac, a njih je više od stotinu, moram objasniti što se dogodilo, odnosno da su svoj novac dali za ništa”, zaključila je dr. Maria Ivanković.

Oprema iskorištena

Direktorica Doma zdravlja Čapljina dr. Branka Vidić Ferenc, koju smo kontaktirali kako bismo čuli i njezin komentar na cijelu priču, još je jednom ponovila kako je vozilo prodano samo iz razloga što ga se zbog njegove veličine nije moglo voziti po našim cestama, a posebno ulicama.

Na samom početku kada je to vozilo došlo mi smo imali dosta problema dok smo ga registrirali, za to nam je trebalo godinu dana. To vozilo nije za naših cesta, a i njegovo održavanje je za naše financijske mogućnosti nemoguće, ono u sebi ima četiri akumulatora. Ja sam čak mislila to vozilo pokloniti mostarskoj bolnici ili hitnoj, ali ga nitko nije htio. Nakon toga smo ga odlučili prodati. Dali smo ga na licitaciju i nakon trećeg puta prodano je čovjeku za osobne potrebe”, objašnjava dr. Vidić Ferenc, dodajući kako je sva medicinska oprema iz tog vozila izvađena i koristi se za potrebe Doma zdravlja. Novac od prodaje vozila utrošen je za, kako kaže direktorica, nužno potreban destilator za potrebe laboratorija. Piše Dnevni list.

 

Informer.ba