BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Dom zdravlja KS: Niko ne smije da prijavi mito

Niko od radnika Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo još se nije usudio da na poziv sindikata prijavi kako je platio da bi se zaposlio u ovoj ustanovi.

U Sindikatu Doma zdravlja KS tvrde da je Uprava od 2007. godine, kada su i kantonalna vlada i Zavod zdravstvenog osiguranja zabranili da se zapošljavaju novi radnici, primila više od 600 radnika od čega je najviše nemedicinskog kadra.

Zbog teške finansijske situacije Doma zdravlja KS, kojem je blokiran račun, Sindikat je u utorak pozvao radnike koji su dali novac za zaposlenje u ovoj instituciji da to prijave. Zaposlenima je  obećano da zbog svojevoljne prijave da su dali mito za radno mjesto neće biti krivično gonjeni i da će im novac biti vraćen.

“Nije nam se još niko javio, ali očekujemo da će to učiniti u federalnom MUP-u. Na ovaj potez smo se odlučili zbog toga što je veliki broj radnika, koji su posljednjih godina zaposleni, uplatio novac za radno mjesto. Sve se češće priča da su dali novac za zaposlenje”, rekao je jučer Basam Kudejmati, predsjednik Sindikata JU Dom zdravlja KS.

Mersiha Novačić, portparol Federalne uprave policije, kazala je da ona nema informaciju da je neko prijavio korupciju i kriminal u JU Dom zdravlja KS, ali da federalna policija vodi istragu o svakoj prijavi koju dobiju.

Kudejmati je objasnio da su od resornog ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo dobili obećanje da niko od radnika neće biti otpušten, te da će im plaće za juli, iako je račun Doma zdravlja blokiran, isplatiti do 20. augusta.

Kudejmati tvrdi se među zaposlenicima govori kako Uprava JU Dom zdravlja KS, na čelu sa Slobodanom Trninićem, poziva radnike na štrajk zbog odluke Zavoda zdravstvneog osiguranja KS da ne uplati predviđenu tranšu za juli. Zavod ovaj neće da uplati sve dok Uprava ne isplati dugovanja za laboratorijski potrošni materijal iz 2002. godine u iznosu od 1,2 miliona KM.

“Radnici neće u štrajk zbog dugovanja i Uprava ih protuzakonito poziva na štrajk. Jedino je sindikat taj koji može pozvati na štrajk, a mi smo obećali Ministarstvu zdravstva KS da nećemo štrajkovati ako nam plate ne budu smanjene”, rekao je Kudejmati.

Kontaktirali smo Upravu JU Dom zdravlja KS i zatražili komentar od direktora Slobodana Trninića. Međutim, obećani odgovor nismo dobili.

 

Nezavisne/Informer.ba