Ekonomija Vijesti

Domaći privrednici razgovarali sa delegacijom američke države Maryland

BBI VIP Bussines Club i Bosna Bank International danas su u Sarajevu ugostili visoku delegaciju američke savezne države Maryland sa njenim sekretarom Johnom P. McDonoughom na čelu.

Predstavnici članica BBI VIP Business Poslovnog kluba upoznali su delegaciju Marylanda o profilima svojih kompanija i razmotrili mogućnost zajedničkog poslovanja u BiH, SAD-u, ali i na tržištima Bliskog istoka i sjeverne Afrike.

Državni sekretar Marilanda John P. McDonough rekao je da se s oporavkom svjetske ekonomije mogu očekivati američki investitori u BiH, s obzirom na povoljan položaj zemlje i visokoobrazovanu radnu snagu.

“Ovdje sam tek nekoliko dana ali čini mi se da je ovo grad nade i budućnosti. Smatram da se najveća saradnja može očekivati na poljima izgradnje infrastrukture i turizma, jer ovo je prelijepa zemlja a mnogi u svijetu još  imaju lijepe uspomene na sarajevsku olimpijadu”, izjavio je sekretar McDonough.

Direktor BBl-a Amer Bukvić naglasio je da oni već dugo sarađuju s američkom saveznom državom Maryland na projektima kao što su Sarajevo Business Forum i US-Balkans Summit.

“Mi pokušavamo dovesti američke investitore u BiH ali isto tako da pokušamo zajednički izaći na neka tržišta, tu prije svega mislim na poslove vezane za obnovu Iraka i Libije. Nama je u interesu da pozicioniramo Sarajevo kao mjesto ulaska investitora u cijeli region i tu veliku ulogu treba da odigra Sarajevo Business Forum”, smatra Bukvić.

Inače, Sarajevo Business Forum je bio jedan od glavnih partnera US-Balkans Summita održanog u martu ove godine u Baltimor.

 

Fena/Informer.ba