Politika Udarno Vijesti

Donatus Kock: Prvi korak ka EU jeste formiranje vlasti

Formiranje Vijeća ministara je prvi zadatak koji očekuje BiH na njenom daljem putu ka EU, ocijenio je ambasador Austrije Donatus Kock.

Izrazivši nadu da put BiH ka članstvu u EU neće predugo trajati, Kock je istakao da je BiH dio Evrope i da mirovni projekat EU neće moći biti zaokružen prije nego što ta zemlja i cijeli region postanu njen punopravni član i njegov sveukupni dio.

Navodeći da je liberalizacija viznog režima, važan korak BiH na evropskom putu, austrijski ambasador je rekao da veoma mali broj državljana BiH traži azil u Austriji, precizirajući da je broj tih slučajeva od jedan do tri mjesečno.

“Pred političarima je sada težak posao koji treba da obave u smislu provođenja reformi te hvatanja koraka i kolosjeka na putu prema evropskim integracijama
“, rekao je Kock na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”.

On je obećao da će Austrija nastaviti da pruža pomoć BiH u procesu evropskih integracija i da će biti zagovornik u EU.

Naglasivši da je Austrija od 1995. godine u BiH investirala 1,7 milijardi eura, austrijski ambasador je izrazio nadu da će njegova zemlja i dalje moći aktivno da sarađuje u područjima kao što su vodena energija, infrastruktura i ekologija.

Da je BiH od značaja za Austriju, Kock je kao ilustraciju naveo da osim njega u BiH trenutno djeluju i visoki predstavnik Valentin Inzko te komandant Eufora Bernhard Bair.

Kock je rekao da u Austriji živi 135 000 ljudi porijeklom iz BiH, a na njenim univerzitetima studira dvije i po hiljade studenata iz BiH.

 

Srna/Informer.ba