Politika Udarno Vijesti

Doris Pack: IZ BiH treba jasno da osudi vehabije

Izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Doris Pack prihvatila je na sastanku Spoljnopolitičkog komiteta (AFET), tokom prvog čitanja Nacrta rezolucije, da se u izvještaj unese poziv Islamskoj zajednici BiH da se “jasno negativno izrazi o rastu vahabizma”.

Ona je prihvatila inicijativu holandskog evroposlanika Bastiana Beldera, naglašavajući da “BiH nije prostor gdje je fundamentalizam i vjerski ekstremizam  dobrodošao”.

Packova je rekla Srni da  “vehabija u BiH nema mnogo,   da su izolovani,  te da  se za taj pokret iskorištavaju siromasi pošto se za članstvo dobija  novčana naknada”. 

“To baca sjenu na cijelu  zajednicu. Kome to  treba? Tolerancija takvih ekstremnih pojava treba da prestane, a oni koji bi trebalo da potaknu to pitanje nalaze se u  Islamskoj zajednici.  Na pitanje zašto sam na AFET-u  pomenula reis-l-ulemu Cerića nemam poseban komentar, osim da svi znamo ko je poglavar Islamske vjerske zajednice u BiH”, rekla je Packova.

Holandski poslanik Bastian Belder, koji je i pokrenuo ovu inicijativu, objasnio je Srni da u Evropskom parlamentu “moraju biti svjesni rasta vjerskog fundamentalizma u BiH, pogotovo oličenog u vahabizmu”.

“Izvjestilac Doris Pack unijeće smisao moje diskusije u svoj Izvještaj, a saglasni smo da ja dam prilog toj formulaciji. Takve pojave nemaju mjesta u BiH koja želi biti član Evropske unije i koju mi želimo kao članicu kada provede adekvatne reforme” – ističe Belder.

On napominje da će Evropska komisija uzeti u obzir Rezoluciju Evropskog parlamenta o BiH prilikom svog godišnjeg izvještaja.

“Cilj naše rezolucije i godišnjeg izvještaja Evropske komisije jeste da se u BiH vlast i društvo potaknu na akcije. Poenta moje diskusije jeste da Islamska zajednica prestane biti pasivna, a ima kritika i da je pasivan i poglavar reis-l-ulema Cerić” – rekao je Belder.

On je svoje primjedbe bazirao “na medijskim izvještajima, posebno radija “Deutschee Welle”, o incidentima u BiH, zatim na izvještaju sarajevskog biskupa Sudara od 29. januara, koji je pomenuo opsanost od vehabizma, kao i da će prve žrtve evenutalnog preovladavanja netolerantnog islama biti većinski, a vjerski tolerantni Bošnjaci”.

“Biskup je to rekao u kontekstu toga da se i iseljavanje Hrvata iz BiH dijelom pripisuje nelagodi od rasta ovakve vrste ekstremnog islamizma” – napominje Belder, član konzervativne holandske partija SGP, tradicionalne protestantske inspiracije.

On objašnjava da, “kao Holanđanin, pažljivo bira  riječi, jer je svjestan tragedije Srebrenice” i da želi da sve njegove intervencije u vezi sa vehabizmom budu transparentne.

Emine Bozkurt,  izvjestilac za BiH za frakciju socijalista u Evropskom parlamentu,  ističe da se protiv  vjerskog nasilja treba da bori u cijeloj Evropi.

“Od mnogih koji žive u Bosni, bilo da su Srbi, Hrvati, Bošnjaci ili Jevreji, znam da vahabizam nije tip islama koji je  tamo ukorijenjen.  Islam u BiH postoji vijekovima. On je moderan i  sekularan. Smatram da je veoma važno da Evropski parlament bude o tome informisan. Antiislamske tendencije koje postoje u Evropi ne bi smjele da budu iskorištene za donošenje generalnih sudova o muslimanima,” rekla je ona.

Bozkurtova je ipak napomenula da “gdje god postoje ekstremisti, a specijalno ako pribjegavaju nasilju, postoji  razlog za brigu”.

“Nedavni napad vehabija na američku Ambasadu u Sarajevu najviše je šokirao bosanske muslimane” – tvrdi ona  i dodaje da ne bi bilo loše istražiti ekstremističke tendencije u regionu.

Šef Delegacije za jugoistočnu Evropu Eduard Kukan smatra da su u BiH od presudne važnosti pravosudne reforme.

“Svaki rast radikalizma i fundamentalizma u zemlji jeste korak unazad. Ta energija treba da se usmjeri na sasvim  drugačije teme, a to su funkcionisanje institucija i reforme” – rekao je on Srni.

Kukan poručuje političarima da odgovornost za reforme leži na njima i da svi čekaju – rezultate.

Političari moraju da preuzmu odgovornost, jer od njih zavisi da li će zemlja ući u evropske integracije. Samo reforme mogu da donesu napredak građanima BiH”, zaključio je češki evroposlanik Eduard Kukan.

 

Srna/Informer.ba