Izdvojeno Politika Vijesti

Doris Pack: Problem u BiH je u kombinaciji problema političke moći i pozicija

Evropska parlamentarka i izvjestiteljica za BiH Doris Pack nije željela da imenuje krivce za neformiranje Vijeća ministara BiH, ali je izrazila bojazan da se radi o “kombinaciji problema političke moći i pozicija”.

“Jedno ili drugo ili i jedno i drugo zajedno. Nažalost, bilo šta od toga ne doprinosi položaju građana BiH”, rekla je Pack na pres-konferenciji u Banjoj Luci nakon razgovora s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem.

Ipak, očekuje da će doći do napretka u BiH, jer su već vidljivi određeni koraci u slučaju “Sejdić-Finci” te državnoj pomoći.

“Očekujem da će svi nesporazumi koji postoje na državnom nivou biti uskoro razriješeni i da će BiH, poput Hrvatske, preći dug i zahtjevan put, ali da će građani BiH na kraju da ugledaju svjetlo na kraju tunela”, rekla je evropska parlamentarka.

Pack se osvrnula i na nedavni sastanak u Italiji te naglasila da je predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik tražio savjet i smjernice šta je to što RS mora da uradi na putu ka EU.

Jasno je, kazala je, da kompletno zakondavstvo u BiH, u RS-u i FBiH te državnom nivou mora da bude usklađeno s evropskom legislativom.

“Ukoliko se i FBiH posveti istom cilju, kao i RS, onda možemo očekivati zajedničko napredovanje BiH ka članstvu u EU”, ukazala je Pack.

Ocijenila je da je situacija u RS-u jednostavnija, jer postoji samo općinska i entitetska vlast, dok je struktura u FBiH mnogo komplikovanija.

“Glavni problem u FBiH jeste njena složena struktura i organizacija. RS ima sreće, jer ima samo općinski i republički nivo i nadati se da će biti uskoro riješeno i pitanje državnog nivoa. Međutim, FBiH se suočava s kompleksnom strukturom, koja je posljedica dogovora koji je postignut još u Vašingtonu i što je preuzeto i Dejtonskim sporazum i to je ono sa čim se oni moraju da nose”, navela je ona i dodala da je pomalo “zbunjena, jer ne može lako da se snađe, budući da je u tom bh. entitetu mnogo igrača koji su na sceni”.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić ponovio je stav zvanične Banje Luke da se evropska pitanja trebaju odvojiti od formiranja Vijeća ministara BiH.

“Zainteresirani smo da BiH ne zaostaje za susjedima koji idu brže od nas ka EU”, naveo je Radojičić.

Doris Pack učestvuje danas na Međunarodnoj konferenciji o ljudskim pravima, čiji organizator je Narodna skupština RS-a.

 

Fena/Informer.ba