BiH Vijesti

Dostavljena dopunska dokumentacija u slučaju “Vučurević”

Tužilaštvo BiH uputilo je na osnovu zahtjeva Višeg suda u Beogradu dopunsku dokumentaciju u predmetu protiv Božidara Vučurevića u vezi sa zahtjevom za njegovo izručenje BiH.

Dopunska dokumentacija se, između ostalog, odnosi na podatke o predmetu Tužilaštva BiH, kao i postojanje sumnje da je Vučurević počinio krivično djelo ratnog zločina koje mu se stavlja na teret naredbom Tužilaštva BiH o sprovođenju istrage.

Dokumentacija se odnosi i na informacije da u BiH nije moguće suđenje u odsustvu, te da u pravosudnom sistemu BiH ne postoji smrtna kazna, a jedan njen dio se odnosi i na podatke o oštećenim žrtvama u predmetu.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je ova pravosudna institucija postupala po zahtjevu Suda u Beogradu, a na osnovu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Tužilaštvo BiH smatra da ovaj predmet treba biti procesuiran pred domaćim pravosudnim institucijama, zbog čega je ranije i zatraženo da Vučurević bude izručen pravosuđu BiH.

Ratnog načelnika Trebinja Božidara Vučurevića srpske vlasti su uhapsile 4. aprila na graničnom prelazu Karakaj u Malom Zvorniku, na osnovu potjernice koju je za njim raspisala Hrvatska koja je zatražila njegovo izručenje.

Vučurević je iz ekstradicionog pritvora u Beogradu pušten 17. juna, uz uslov zabrane napuštanja teritorije Srbije do okončanja ekstradicionog postupka.

 

Srna/Informer.ba