Politika Vijesti

Dragan Čović: BiH izložena uticajima krize u Evropi

Predsjedavajući Doma naroda Parlametnarne skupštine BiH Dragan Čović izjavio je danas u Parizu da je BiH, iako je još daleko od članstva u EU, a posebno od članstva u euro zoni, izložena svim negativnim uticajima finansijske i ekonomske krize u Evropi.

Privreda BiH toliko je vezana i zavisna od privrede EU, tako da je i `Standard and Poors` u svojoj analizi stavio BiH na treće mjesto ljestvice država srednje i istočne Evrope po izloženosti njihove privrede na zbivanja u euro zoni“, istakao je Čović u svom obraćanju učesnicima Četrnaestog susreta Udruženja evropskih senata.

Pozivajući se na analizu agencije za kreditne rejtinge “Standard and Poorsa”, Čović je naveo da je BiH od 19 zemalja regiona koje nisu članice evro zone, po osjetljivosti na poremeđaje u prilivu kapitala iz euro zone svrstana na treće mjesto, iza Turske i Mađarske.

Ranjivost naše privrede na zbivanja u evro zoni ispoljava se preko trgovinske razmjene i kretanja BDP, te dovodi do povećanja nivoa javnog duga i sniženja kreditnog rejtinga. Sasvim je logično da na nas djeluje pad nivoa potražnje u euro zoni za robom iz srednje i istočne Evrope, kao i  smanjenje podrške banaka iz evro zone filijalama u BiH“, rekao je Čović.

On je podsjetio da se monetarna politika BiH zasniva na načelu Karensi borda, odnosno načelu punog pokrića za  KM u konvertibilnim deviznim sredstvima po fiksnom kursu.

Vezivanjem vrijednosti naše valute za vrijednost evra, određena je apsolutna povezanost našeg finansijskog sistema  s euro zonom, kao i ovisnost o stabilnosti eura“, objasnio je Čović.

Prema njegovim riječima, BiH upravo zbog toga pozdravlja odluke evropskih lidera iz euro zone da podrže plan njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja o uvođenju obavezujućih pravila usmjerenih ka osiguranju fiskalne i ekonomske discipline te ekonomskoj integraciji euro zone.

Predsjedavajući Doma naroda BiH ukazao je na značaj nacionalnih parlamenata u donošenju zakona u vezi sa obezbjeđivanjem  odgovarajuće supervizije finansijskog  sistema EU.

“I iskustvo Parlamentarne skupštine BiH pokazalo je da nacionalni parlamenti moraju preduzeti potrebne aktivnosti na suzbijanju i ublažavanju ekonomske krize”, rekao je Čović, navodeći da je Dom naroda BiH bio nosilac i predlagač brojnih mjera koje su obezbjeđivale finansijsku stabilnost te vršio kontrolu nad finansijskim tokovima u zemlji, iako u tome nije imao pomoć mehanizama kojima se mogu služiti članice EU.

Četrnaestom susretu Udruženja evropskih senata uz Čovića prisustvuje i zamjenik predsjedavajućeg Dom anaroda BiH Ognjen Tadić.

Fena/Informer.ba