Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Dragan Čović: Bila bi mi čast da budem predsjednik hrvatskog entiteta

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da će hrvatski entitet, prije ili kasnije, biti realnost, te istakao da bi mu bila čast da bude njegov predsjednik.

“Siguran sam da će se hrvatski entitet desiti, kad-tad. Da li ću ja to dočekati, to ne znam. Svi ljudi koji racionalno promišljaju o BiH moraju znati da Republiku Srpsku /RS/ niko ne može razgraditi nego samo srpski narod. Slično je i sa bošnjačkom i hrvatskom politikom”, istakao je Čović.

On je dodao da hrvatska politika danas očekuje rješenje kroz jednu federalnu jedinicu, koja bi imala svoje sjedište u Mostaru, te ocijenio da je to u prilog stabilnosti evropske BiH. “Kada će do nje doći, sasvim je svejedno, ali što prije se oslobodimo tih tereta, moći ćemo normalno razmišljati u uvjerenju da ne može brojniji narod, samo zato što je brojniji, uništiti onog drugog”, naglasio je Čović za “Nezavisne novine”.

Istakavši da BiH može preživjeti samo ako su srpski, hrvatski i bošnjački narod ustavno ravnopravni, Čović je rekao da se u BiH mora raditi na tome da zaživi pravna država i podsjetio da je o tome ove godine govorio u više navrata.

“Poslušajte samo našu raspravu u Domu naroda BiH, kada smo raspravljali o izvještajima o pravosuđu. Ako nas je tamo 90 odsto reklo da BiH danas uopšte nema okvire pravne države, to je zabrinjavajuće. Parlament bi trebalo da bude korektiv odnosa i kad je pravosuđe u pitanju. Upravo smo gospodin /predsjednik RS/ Milorad Dodik i ja zato razgovarali o tome da BiH mora dobiti novu normu, jer bez toga opet nemamo pravne države”, naglasio je Čović.

Govoreći o sastanku političkih lidera o formiranju vlasti na nivou BiH, koji je održan u Brčkom, Čović je istakao da je dogovor o tom pitanju bio postignut, ali da ga je “srušio” lider SDP-a Zlatko Lagumdžija. “Lagumdžija je vrlo jasno rekao da želi trećinu hrvatskog kolača u BiH. Kad je on to meni rekao, ja sam se samo nasmijao i odgovorio – ‘Zlatko, to ćeš morati sa nekim drugim'”, naveo je Čović.

On je dodao da formiranje Savjeta ministara BiH neće uslovljavati Vladom Federacije BiH. “To bi bilo naivno sa naše strane. Lagumdžija i /lider SDA Sulejman/ Tihić bi to upravo i željeli“, ocijenio je Čović.

 

Srna/Informer.ba