Izdvojeno Politika Vijesti

Dragan Čović: Kukićeva sudbina je zapečaćena

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović vjeruje da će sudbina Slave Kukića kao mandatara za sastav Vijeća ministara BiH danas na sjednici Predstavničkog doma BiH biti definitivno zapečaćena.

Kukić će, kaže Čović, završiti onako kako je završio i na Komisiji za pripremu izbora Vijeća ministara, koja nije podržala njegovo imenovanje.

Od srijede ćemo krenuti u živu aktivnost kroz kontakte s predstavnicima svih stranaka i međunarodne zajednice kako bismo spriječili ovakve sramote u budućnosti.

Ako Hrvat treba biti predsjedavajući Vijeća ministara BiH, onda to treba biti predstavnik stranke koja može dati legitimitet tom predstavniku, a to je HDZ BiH. A ne da se sramotimo kroz neka povjerenstva i Parlament BiH. Uprkos svemu, uvjeren sam da se u narednih dvadesetak dana može riješiti problem državne vlasti i da Hrvati imaju svoje predstavnike u vrhu države. No, nećemo pristati na bilo kakve ucjene“, kazao je Čović za Dnevni avaz.

Trebamo, kaže on, napraviti državu koja će funkcionirati i u kojoj se “niko neće skrivati iza tamnih sjena koje djeluju izvana“. Također, odlučno odbacuje mogućnost da sve stranke uđu u državnu vlast, jer stranke nabačene na hrpu ne mogu dati rezultat.

Čović se u ponedjeljak na marginama Foruma za Mediteran u Peskari susreo s italijanskim ministrom vanjskih poslova Francom Frattinijem, koji mu je kazao da Italija što skorije očekuje da BiH dobije državnog premijera i da “ovo što se radi nema smisla“.

 

Informer.ba